A Kínai Kommunista párt őszi kongresszusával Hszi Mao szintjére emelkedhet

külföld
2022 augusztus 31., 09:49
comments 4

Hszi Csin-ping harmadik ciklusának kezdetét jelentheti a Kommunista párt október 16-án megtartandó huszadik kongresszusa. Egyelőre nincs jele annak, hogy bármi kimozdíthatná a Mao Ce-tung óta nem tapasztalt erejű kínai vezetőt.

photo_camera Hszi és Mao Fotó: GREG BAKER/AFP

Az elemzők annak ellenére Hszi Csin-ping hatalmának megszilárdulását várják, hogy Kínát az utóbbi idők jelentősen megviselték:

Az ötévente megtartott kongresszusi ülések a kínai média szerint kiemelkedő fontossággal bírnak, ahol az ország vezetőit választják meg, az azonban sejthető, hogy a nyertesekről már jóval előre döntenek. A legfelsőbb vezetői pozíciókat egy szakértő szerint a kommunista párt kéthetes konklávéján osztották ki augusztusban.

Nagyjából kétezer pártdelegált érkezik ősszel Pekingbe, hogy kiválasszák a párt belső bizottságának uszkve kétszáz tisztviselőjét.

Hszi Csin-ping távozik a pódiumról, miután bejelentette az új selyemút létrehozását célzó 900 milliárd dolláros programját.
photo_camera Hszi Csin-ping távozik a pódiumról, miután bejelentette az új selyemút létrehozását célzó 900 milliárd dolláros programját. Fotó: MARK SCHIEFELBEIN/AFP

Alfred Wu Muluan (kínai politika szakértő a Szingapúri Nemzeti Egyetemen) szerint nem lesznek meglepetések, Hszi Csin-ping támogatottsága feltehetőleg nőni fog, valamint a kongresszuson akár a "nagy vezető" címet is megkaphatja - ezt utoljára Mao Ce-tungra használták.

Hszi-Csin-ping vezetése alatt Kína lassan, de biztosan válik a disztópikus ellenőrző társadalmak mintapéldájává, miközben lábbal tiporja a hongkongi demokráciát, átnevelő táborokba küldi az ujgurokat, együttműködik Oroszországgal, és egyre agresszívabb, konfrontatívabb külpolitikai harcokat vív. (TheGuardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.