Németország az orosz függőség után a kínairól is lejönne, de ez sokkal nehezebb lesz

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 november 06., 19:05
comments 38
  • Németországban idén februárban ébredtek rá, mekkora ára lehet, ha egy autoriter állam zsarolni tudja őket.
  • Miközben szeretnének lejönni az orosz energiáról, próbálják elkerülni, hogy Kínával is ugyanígy járjanak, ami a kritikus ágazataikba is bevásárolta magát.
  • Itt a gazdasági függőség már akkora, hogy egyelőre nem látszik, merre lehetne mozdulni nagyobb károk nélkül.

A német kancellár az első nyugati vezető, aki a világjárvány kezdete óta Pekingbe utazott, hogy személyesen tárgyaljon Hszi Csin-ping elnökkel. Olaf Scholztól a saját kormánykoalícióján belül is azt várták el, hogy a Merkel-korszakhoz képest legyen határozotabb a kínai vezetéssel, ami koncentrációs táborokba zárja az ujgur kisebbséget, leveri a demokratikus mozgalmakat Hongkongban, és katonailag fenyegeti Tajvan partjait.

Még ha Scholz pénteken tett is óvatos utalásokat ezekre, mégis ő lett az a nyugati vezető, aki a látogatásával megerősítette Hszi Csin-ping nemzetközi pozícióját azután, hogy a korábbi szabályokon átlépve nemrég harmadszor is főtitkárrá választatta magát. De a kínai elnök figyelmeztette is az új irányt emlegető Scholzot, hogy

a bizalom törékeny lehet. Mivel Kína Németország legnagyobb kereskedelmi partnere, a kínai elnök bízhat abban, hogy nem a gazdasági válság közepén fogják elvágni a szálakat.

photo_camera Olaf Scholz és Hszi Csin-ping Pekingben Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt