Életbevágó, hogy katonai támadásnak tekinti-e a NATO a Przewodówra hullott rakétákat

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
november 15., 22:21
comments 45

Kedd este orosz rakéták vagy azok darabjai hullottak Przewodów lengyel kisvárosban egy mezőgazdasági épületre, meggyilkolva két embert.

Akár a harmadik világháború kitörése is múlhat azon, hogy az esetet minek tekinti a lengyel kormány, és minek tekinti a NATO, a világ legnagyobb katonai szövetsége.

Amennyiben úgy értékelik, hogy Oroszország katonai csapást mért Lengyelországra, a tagállamok hadba vonulhatnak Oroszország ellen. Lehetséges persze, hogy ekkor sem tör ki háború a két fél között, de a háborús fenyegetés reálissá válik.

A NATO alapszerződésének ötödik cikkelye ugyanis kimondja, hogy ha egy NATO-országot a saját területén katonai támadás ér, akkor azt a szövetség tagjai "valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és (...) minde­gyikük (...) támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket - ideértve a fegyveres erő alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart." (A teljes szöveg itt olvasható.)

Azaz ha egy országot támadnak, akkor az olyan, mintha mindegyiket támadás érte volna. A lengyel kormány egyelőre nem kérte ennek a cikkelynek az élesítését, inkább azt fontolgatják, hogy a 4. cikkelyhez nyúlnak, ami ezt írja elő:

"A Felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti."

Azaz egyelőre csak fenyegetésnek, és nem katonai támadásnak értékelik a történteket. A NATO főtitkára azt nyilatkozta kedd éjjel, hogy egyelőre vizsgálják, mi történt.

photo_camera Lengyel katonák az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával közös Bear 22 hadgyakorlaton, Kelet-Lengyelországban Fotó: ARTUR WIDAK/Anadolu Agency via AFP

Ha támadás ér egy NATO-országot

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt