2020-ban 238 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezés az EU-ban

egészség
2022 november 24., 09:37
comments 1

A szálló por okozta légszennyezés 238 ezer ember idő előtti halálát okozta az Európai Unióban - közölte csütörtökön az Unió környezetvédelmi felügyelősége. Ez enyhe emelkedést jelent az előző évhez képest. Ugyanakkor az uniós országokban 2020-ban az összesített arány 45 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2005-ben - közölte az ügynökség, megjegyezve, hogy „ha ez a csökkenési ütem fennmarad, az EU 2030 előtt eléri a szennyezőanyag-mentességi cselekvési tervben kitűzött célját”.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség új jelentése szerint a 27 tagállamban „az Egészségügyi Világszervezet 2021-es irányadó szintjét meghaladó finomszemcse-koncentrációnak való kitettség 238 ezer idő előtti halálesetet okozott".

Ez valamivel több, mint amennyit 2019-ben regisztráltak, annak ellenére, hogy a covid-korlátozásoknak köszönhetően csökkent a kibocsátás.

A finomszemcsés anyag, vagy PM2,5 a finom részecskéket jelöli, amelyek jellemzően az autók kipufogógázainak vagy a széntüzelésű erőművek melléktermékei. Apró méretük miatt mélyen bejutnak a légutakba, növelve a hörghurut, az asztma és a tüdőbetegségek kockázatát.

Az EEA szerint 2020-ban szintén a WHO által ajánlott küszöbértéket meghaladó nitrogén-dioxid (NO2) expozíció 49 ezer idő előtti halálesethez vezetett az Unióban.

Az ózon (O3) akut expozíciója 24 ezer ember korai halálát okozta.

„A 2020-as és a 2019-es évet összehasonlítva a légszennyezésnek tulajdonítható korai halálozások száma a PM2,5 esetében nőtt, az NO2 és az O3 esetében viszont csökkent" - közölte az ügynökség. „A PM 2,5 esetében a koncentráció csökkenését ellensúlyozta a világjárvány miatti halálozások növekedése".

A covid-19 világjárvány néhány olyan ember halálához vezetett, akik már a légszennyezéssel összefüggő betegségekkel éltek.

Az EU a 2005-ös szinthez képest 2030-ra 55 százalékkal kívánja csökkenteni a szálló porral összefüggésbe hozható korai halálesetek számát. Összességében az uniós országokban 2020-ban 45 százalékkal alacsonyabb arányt kívánnak elérni, mint 2005-ben - közölte az ügynökség.

„Ha ez a csökkenési ütem marad, az EU még 2030 előtt eléri a fent említett, a szennyezőanyag-mentességi cselekvési tervben kitűzött célt".

A WHO szerint a légszennyezés évente hétmillió idő előtti halálesetet okoz világszerte.

(AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.