Japán bezzeg vírustesztet követel az országba érkező kínaiaktól

külföld
2022 december 30., 08:10

Csütörtökön rekordszámú, 420 koronavírushoz köthető halálesetet regisztráltak Japánban, ahol most a járvány gyorsuló terjedésére tekintettel péntektől koronavírustesztet követelnek a Kínából érkező utasoktól. Kínában decemberig szigorú lezárásokkal védekeztek a járvány ellen, ám ezek fenntarthatatlanná váltak, mert egyre nagyobb közfelháborodást okoztak. A korlátozások feloldásával berobbant az országban a járvány, bár erről hivatalos statisztikák nincsenek. A hírek szerint akár negyedmilliárdan is megfertőződhettek.

Sanghaji utas teljes védőfelszerelésben érkezik a japán Narita City repterére 2022. december 30-án.
photo_camera Sanghaji utas teljes védőfelszerelésben érkezik a japán Narita City repterére 2022. december 30-án. Fotó: KOJI ITO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A legfrissebb hírek szerint napi kilencezer halálos áldozata is lehet a járványnak.

Közben Kína újabb korlátozásokat oldana fel, a héten bejelentette, hogy tervezi az útlevelek és vízumok újbóli kiadását a tengerentúli utazásokhoz. Ezáltal sok kínai külföldre utazhat a januári holdújévi ünnepekre, ami aggodalmat kelt a vírus lehetséges terjedésével kapcsolatban. Erre válaszul vezette be most Japán a Kínából érkezők kötelező tesztelését. Magyarországon nem vezettek be ilyen kötelező tesztelést. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.