Orbán: Minden eszközt bevetnek, hogy belerángassanak minket a háborúba

belföld
2023 január 27., 07:04
comments 45

„Úgy kezdődött, hogy a németek azt mondták, csak sisakokat hajlandók küldeni, most a harckocsiknál tartunk, és már arról beszélünk, hogy mi van a repülőkkel” - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában arra a friss hírre, hogy Németország tankokat küld Ukrajnába.

Ki dönti el, hogy benne van-e a háborúban?

Magyarországon is van nyomás az ügyben, egész pontosan „ütnek, vernek, rúgnak harapnak, minden eszközt bevetnek, hogy belerángassanak minket a háborúba”,mondta a miniszterelnök. Szerinte Magyarországon is van háborúpárti álláspont, de mi a béke pártján vagyunk, mielőbbi tűzszünetet szeretnénk.

A 2022-es országgyűlési választási kampánynak van haszna, nyíltan kellett megmondani, hogy mit akarunk. A baloldal megmondta, hogy azt teszi, amit a nemzetközi közösség mond. Orbán szerint ha a baloldal lenne hatalmon, benne lennénk a háborúban. „A magyar választók háború és béke között választottak tavaly tavasszal” - mondta.

Orbán szerint nem a nyugati világ dönti el, hogy benne van-e a háborúban vagy sem, hanem a szemben álló fél, vagyis az oroszok, hiszen nyugati fegyverekkel lövik őket, ellenségük költségvetését a nyugat állja.

Mire jó a nemzeti konzultáció?

A nemzeti konzultáció Orbán szerint hungarikum, ennek megértéséhez 2010-re ment vissza, amikor a Fidesznek nagyon rossz helyzetben kellett átvennie az ország irányítását. Ekkor találták ki, hogy megkérdezik az embereket. Mire jó ez? Fontos, hogy az ország életében legyenek egyetértési pontok. Orbán szerint akinek fontos volt, a nemzeti konzultáción elmondhatta a véleményét. Ha valaki nem élt ezzel az eséllyel, akkor a többiekre bízta a választ.

Az ország a nemzeti össztermék 4,8 százalékát el fogja veszteni a szankciók miatt, ez akkora összeg, mint az egy év alatt befizetett személyi jövedelemadó, mondta a miniszterelnök, aki szerint vannak olyan szankciós pontok, amik komoly károkat okoznak. Az EU működését megbénítani nem lehet, de ahol nincs húsba vágó magyar érdek, ott nem akadályozzuk meg. Ha az elemi érdeket sérti, ott vétózunk. Ilyen volt az olaj, ilyen lenne a gáz, és újabb tervek vannak, például a nukleáris energiaipar, itt is vétózni fogunk.

Az 1,4 millió ember, aki kitöltötte a nemzeti konzultációt, sok-e vagy kevés? - kérdezték Orbánt, aki úgy felelt: „A tárgyalóasztalnál a magyar miniszterelnök ül, őt kell legyűrni, minél többen válaszolnak, annál nehezebb legyűrni.”

Sokszínű magyar nyilvánosság

Orbán szerint Nyugat-Európában nincs tere a más véleményeknek, a média pedig 90 százalékban globalista és liberális. A magyar nyilvánosság viszont jóval sokszínűbb, gond nélkül fér hozzá a globalista és a konzervatív megközelítéshez.

„Sokszínű médiaszabadságban élünk” - mondta Orbán, nyugaton viszont egy jobboldali és egy baloldali újság ugyanazt írja a háborúról.

"Nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van" - mondta Orbán. Szerinte feltűnő, hogy a baloldal folyamatosan olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak, ilyen a migráció, a genderkérdés, a háború, a szankció. Azért csinálják ezt szerinte, mert nyugatról fizetik őket. „Ha a baloldal nemzeti alapon állna, lehetne konszenzus a baloldallal” - mondta. Fontos a szembenézés, meg kell nézni, honnan jött a pénz, bár szerinte nagyon valószínű hogy „magyar honfitársunk”, Soros György áll a pénz mögött.

„Az infláció elleni gyógyszert a kormány már beadta, a láz február végén-márciusban már csökkenni fog” - mondta Orbán, aki szerint decemberre az infláció egy számjegyű lesz.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.