Minden nőnek és férfinak kínos

reggel 4
2023 március 08., 06:38

Jó reggelt! Hírlevelünk legbátrabb olvasói indíthatják a napot az Agyi Képalkotó Központ munkatársának playlistjével a magyar fülekbe legmakacsabban tapadó dalokkal: Baby Shark, Vivaldi, Seven Nation Army és a többiek. A veszélyes emberkísérlet hátteréről a Qubiten olvashatnak.

4 fontos cikk:

Magyar delegáció menni Svédia

Gondtalan fideszes delegáció 2023. március 7-én Stockholmban: Győri Enikő, Saller-Baross Ernő, Németh Zsolt, Hende Csaba
photo_camera Fotó: CAISA RASMUSSEN/TT News Agency via AFP

Tegnap reggel beharangoztuk a nap nagy eseményét, a fideszes delegáció stockholmi útját. Hogy ez a svédek szemszögéből miként nézett ki, azt nagyjából ennek a Borat-jelenetnek a mintájára képzeltem el. De maradjunk a tényeknél: rendben megérkeztek, meleg fogadtatásban részesültek. A svéd külügyminiszter visszafogottan annyit mondott, hogy március végén elfogadja a magyar parlament a határozatot, ami elhárítja az egyik akadályt Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elől. Aminek fontosságára a katonai szövetség főtitkára újra emlékeztetett.

Az oroszoknak kétségkívül hasznos bohóckodást ma Helsinkiben folytatják.

Török orvos menni Németbe

Recep Tayyip Erdogan elnök beteglátogatáson Barton városában 2022 október 16-án
photo_camera Recep Tayyip Erdogan elnök beteglátogatáson Barton városában 2022 október 16-án Fotó: HANDOUT/AFP

A NATO bővítését még egy ország akadályozza, a hozzánk néha váratlanul hasonlító Törökország. Itt végül összeáll mégis az ellenzék, egyetlen kihívója lesz Erdoğannak.

Közben ezrével menekülnek az országból a jól képzett egészségügyi szakemberek. A fizetésüket megette az infláció, miközben egyre brutálisabb inzultusok érik őket. Gyilkosság, orvosok elleni erőszak és tömeges elvándorlás sodorja az összeomlás szélére a török egészségügyet.

Történelem élni velünkkel

Kásler és Csák kezet ráz a kinevezésre
photo_camera Kásler és Csák kezet ráz a kinevezésre Fotó: Facebook / Csák János

„Trianon egy kompromisszumokkal és tárgyalásokkal megspékelt béke volt, még akkor is, hogyha Magyarország számára nemzeti katasztrófát jelentett” - mondta el Ungváry Krisztián aktuális történelmi kérdésekről szóló sorozatában, amelyről rendszeresen tudósítunk.

Nemrég Szálasi feleségének sírjára rákerült a férj neve, fotója és egy nyilaskeresztre kísértetiesen emlékeztető nyilaskereszt. Aztán ott is maradtak ezek mind.

Fiatalos lendületet vehet ugyanakkor a hun filológia az amúgy orvos végzettségű Kásler Miklós alatt, aki immár a Magyarságkutató Intézet vezetőjeként kamatoztathatja az altáji nyelvekkel kapcsolatos ismereteit.

Orosz tank menni kaputtba

Ukrán katonák a Bahmut körüli lövészárokrendszerben. Egy ukrán bángyagépszerelő üzem előregyártott bunkereket kezdett termelni a frontra.
photo_camera Ukrán katonák a Bahmut körüli lövészárokrendszerben. Egy ukrán bángyagépszerelő üzem előregyártott bunkereket kezdett termelni a frontra. Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Közel járunk ahhoz, hogy az ukrán erők feladják az oroszok által hónapok óta ostromlott várost, ám az agresszor olyan mértékű veszteségeket szenvedett emberben és technikában, ami növelheti a tavaszra tervezett ukrán ellentámadás sikerének esélyét - írja elemzésében Rácz András.

Megnevezték az ukrán katonát, akit kivégeztek, miután kifújta a cigifüstöt a háború egyik legemlékezetesebb felvételén.

A New York Times arról ír, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy ukránbarát csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeket. A partvonalról bekiabálók nyugalmával mondom, hogy itt még lesznek fordulatok.

A szlovák védelmi miniszter szerint ukrán katonákat képeznek ki Magyarországon. Erre a Honvédelmi Minisztérium azt reagálta a 444-nek, hogy ez csak humanitárius segítség.

Nőnap

Szily László publija szerint az újkori parlamentarizmus egyik legkínosabb jelenete zajlott le hétfőn. Amit láttunk, az rossz volt minden nőnek, férfinek és jobb Magyarországban reménykedő demokratának.

A 444 számára készített reprezentatív Medián-felmérés szerint a női politikusok ismertsége nem egyenesen arányos a népszerűségükkel. Dobrev Klára népszerűsége jócskán elmarad az ismertségétől, még az ellenzéki szavazók körében is.

  • Amnesty-blog: A nemzetközi nőnap a nők sokféleségéről is szól

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.