Merre haladjanak a nőjogi szervezetek Orbán Magyarországán?

nők
2023 március 14., 16:30
  • „Meghallgatni a nemzet szívhangját: reproduktív jogok az illiberális korban” - ezzel a címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a CEU Demokrácia Intézetében.
  • Beszéltek az abortuszról és arról, mennyi közös van az Orbán-rendszerhez hasonlító rezsimekben.
  • De az volt igazán érdekes, amikor rátértek: milyen stratégiát kellene követniük a nőjogi szervezeteknek.
  • Pető Andrea történész-genderkutató szerint muszáj érdekházasságokat kötni, és szövetségre lépni akár feminista teológusokkal, akár helyi környezetvédőkkel.
  • Szerinte kulcstéma lehetne az is, hogy milyen állapotban vannak a szülészetek.

„Nagyon is szimbolikus, hogy az Európai Parlament éppen azután fogadta el a magyar demokrácia megszűnéséről szóló híres jelentését, hogy Magyarországon megszavaztak a szívhangtörvényt.”

Marta Bucholc, a Varsói Egyetem szociológusa szerint ez is mutatja, milyen szorosan összefügg a jogállamiság helyzete azzal, hogy mennyire képesek egy országban megvédeni a nők jogait, beleértve az abortuszhoz való jogot.

A Belügyminisztérium tavaly szeptemberben tette kötelezővé az abortuszt kérő nők számára, hogy hallgassák meg a szívhangot, enélkül nem hajtják végre a beavatkozást. Hiába derült ki, hogy már nem is létezik a szervezet, amivel elvileg egyeztettek a módosításról, hiába mondták el szakértők, hogy ettől nem lesz kevesebb abortusz, és hiába tüntettek több ezren a parlament előtt, az új szabályozás hatályban maradt.

Akinek ez nem tetszik, nem nagyon tehet mást, mint reménykedhet a jogállam újbóli megerősítésében, és ez nem valami sok, ismerte el Bucholc hétfő este a CEU Demokrácia Intézetében. Rajta kívül Kapronczay Stefánia, a TASZ igazgatója, Pető Andrea történész-genderkutató és Juliana Cesario Alvim Gomes brazil emberi jogi szakértő vettek részt a kerekasztalon, utóbbiak a Bécsbe költözött CEU-n is tanítanak.

Később azért szóba került, mit lehet tenni mégis.

Ugyanazzal riogatnak

„Van ez az erős benyomása az embernek, hogy mindenhol ugyanaz történik. Ugyanazokkal a módszerekkel, ugyanazokkal a technikákkal mozgósítják a konzervatív társadalmi erőket” - mondta Bucholc, miután sorra vették a kísértetiesen hasonló példákat az elmúlt évekből.

Ezek nem kizárólag az abortuszról, hanem arról szólnak, hogy miként viszonyulnak a mai illiberális-antidemokratikus-autoriter rezsimek a nők jogaihoz, a szüléshez vagy a szexuális kisebbségekhez.

Az ilyen rendszerekben a hatalom gyakran hivatkozik a gyerekek védelmére. Brazíliától Peruig a kiskorúak szexualizálásával, pornográfnak bélyegzett gyerekkönyvekkel és iskolai felvilágosításokkal riogatnak, miközben a nyilvánosságban szereplő nők a „jó feleség” és a „jó anya” képét jelenítik meg, mondta Alvim Gomes.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.