Aggódik az orosz fenyegetések miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság

háború
2023 március 23., 06:53

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) aggodalmát fejezte ki az Oroszországból érkező fenyegetések miatt, miután elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök és gyerekjogi biztosa ellen háborús bűncselekmények miatt.

photo_camera Fotó: SERGEI SAVOSTYANOV/AFP

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök például azzal fenyegetőzött, hogy hiperszonikus rakétákkal támadja a háborús bűnökkel foglalkozó hágai bíróságot. Medvegyev azután mondta ezt, hogy Oroszország legfőbb nyomozó hatósága eljárást indított a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze és bírái ellen, akik részt vettek a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancs kiadásában.

Az ICC közgyűlésének elnöksége kijelentette, hogy sajnálja a kísérleteket, amikkel „az általános nemzetközi jog által tiltott cselekményekkel kapcsolatos elszámoltathatóságot” akadályozzák.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények büntetlensége elleni küzdelem iránti kollektív elkötelezettségünket testesíti meg. Felszólítunk minden államot, hogy tartsa tiszteletben a bíróság igazságszolgáltatási és ügyészi függetlenségét” – írta az elnökség.

Putyint és gyerekjogi biztosát, Marija Lvova-Belovát az ukrán gyerekek elhurcolása miatt vonnák felelősségre. A jogi lépés arra kötelezi az ICC 123 tagállamát, hogy tartóztassa le Putyint, ha beteszi a lábát a területükre.

Moszkva „semmisnek” minősítette a végzéseket, az állami nyomozóbizottság szerint Putyin büntetőjogi felelősségre vonása indokolatlan, és államfőként egy 1973-as ENSZ-egyezmény értelmében abszolút mentességet élvez. Ezzel szemben a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészét azzal gyanúsítják, hogy tudatosan vádolt meg egy ártatlan személyt bűncselekménnyel.

Dmitrij Medvegyev a Kreml vöröstéglás fala előtt 2022. május 9.én, a Szovjetunió a náci Németország felett aratott győzelmének emléknapján.
photo_camera Dmitrij Medvegyev a Kreml vöröstéglás fala előtt 2022. május 9.én, a Szovjetunió a náci Németország felett aratott győzelmének emléknapján. Fotó: Jekatyerina Stukina/Sputnik via AFP

Ukrajna - ami szerint a 2022. február 24-i invázió óta több mint 16 ezer ukrán gyermeket deportáltak Oroszországba - „történelmi döntésnek” nevezte az ICC-parancsot, ami „történelmi elszámoltatáshoz” fog vezetni.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is üdvözölték a bíróság lépését. Bár az Egyesült Államok nem tagja az ICC-nek, Joe Biden elnök pénteken azt mondta, Putyin egyértelműen háborús bűnöket követett el, hozzátéve, hogy az elfogatóparancs indokolt.

Hétfőn az összes EU-s tagállam igazságügyi minisztere aláírt egy nyilatkozatot, amelyben üdvözölték, hogy Hágában körözést adtak ki Putyin ellen. Csak a magyar miniszter aláírása hiányzik. Az ügyről Magyari Péter írt bővebben: „Két nap alatt kétszer léptek át a magyar ellenálláson az EU-ban és a NATO-ban.” (via Al Jazeera)