Szükségállapotot hirdettek Olaszországban a migrációs helyzet miatt

külföld
2023 április 11., 19:16
Menedékkérőket szállító hajó balesete Calabriánál, Dél-Olaszországban, 2023 február 26-án
photo_camera Menedékkérőket szállító hajó balesete Calabriánál, Dél-Olaszországban, 2023 február 26-án Fotó: STRINGER/AFP

Kedden az olasz kormány szükségállapotot hirdetett a Földközi-tengeren megnövekedett migrációs nyomás miatt.

Az intézkedés célja, a közlemény szerint, hogy az olasz államapparátus jobban fel legyen készülve a bevándorlók befogadására és kitoloncolására egyaránt.

A döntéssel párhuzamosan a kormány 5 millió euró extra forrást irányít a polgári védelem és a parti őrség felügyeletéért felelős miniszter hivatalához a következő hat hónapban.

A hivatalt vezető Nello Musumecci azt nyilatkozta a döntés nyomán, hogy ezek a lépések csak a helyzet tüneti kezelésére elegendőek: a probléma eredőjét az Európai Unió csak együttesen tudja megoldani.

A szükségállapot kihirdetésével a kormányzati szervek könnyebben és gyorsabban igazoltathatják a jogosulatlanul érkező bevándorlókat és dönthetnek a kiutasításokról.

Giorgia Meloni és kormánya októberi hatalomra kerülésekor a bevándorlás visszaszorítására tett ígéretet. Ezt nem nagyon sikerült tartani idáig: az év hasonló szakaszában tavaly Olaszország 7900 bevándorlót regisztrált, idén már 31 300-at.

A bejelentés közvetlen előzménye, hogy kedden az olasz partiőrség összesen 1200 menedékkérő kimentését kezdte meg tengeren hánykolódó hajókból Szicília partjainál. Egy halászhajón 800 ember, egy másikon 400 zsúfolódott össze. A második hajóról kiderült, hogy öt napja indult Líbiából, kapitány és legénység nélkül.

Február végén száznál is több halottja volt egy menekülőkkel megpakolt hajó balesetének az olasz partok közelében. (Reuters)