Ivan Krasztev: Az orosz propaganda odafigyelt, hogy Zsukov marsall után ne kreáljon újabb népszerű hadvezért, de Prigozsinnak sikerült magát egész jól felépítenie

háború
2023 június 26., 18:48

„Ukrajna és Oroszország radikálisan különböző társadalmi és kormányzási modelleket képviselnek, ezért a demokrácia jövője szempontjából fontos, melyikük győz. Mégis, a felszín alatt ez a háború a fenntartható energia, a természeti erőforrások elosztása és az igazság lehetőségéről szól a digitális propaganda korában. A háború egyértelműen felveti az etikai ítélet fontosságát egy olyan időben, amikor úgy tűnhet, hogy a fő kérdések mind technikai jellegűek.”

Ezzel a szöveggel hirdették meg Ivan Krasztev bolgár politológusnak, a szófiai Liberális Stratégiai Központ elnökének és Timothy Snyder amerikai történésznek, a Yale Egyetem professzorának a beszélgetését, ami a Prigozsin-ámokfutás napjaiban csak még érdekesebbé vált. (A telt házas, 1,5 órás beszélgetést – amit online lehetett követni – Misha Glenny, a bécsi Humántudományi Intézet rektora moderálta.)

link Forrás

Külön cikkben írtuk meg, hogy Snyder – a 20. századi kelet-európai történelem egyik legismertebb nyugati szakértője – a Wagner-menetet értékelve arra jutott, hogy szombaton kiderült: Putyin nem népszerű. Őt is kérdezték elsőként a friss cikkéről.

Snyder azt mondta, bár mikroszinten megjósolhatatlan volt, amit láttunk, de makroszinten várható volt, hogy eljön egy öregedő autokrácia belső válsága.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.