A brit McDonald's több mint 100 dolgozója állítja, hogy zaklatás áldozata lett

külföld
2023 július 18., 05:34

Szexuális zaklatás, toxikus munkakörnyezet, rasszizmus és homofóbia - a McDonald's gyorséttermi lánc Nagy-Britanniában lévő üzleteinek több mint 100 jelenlegi és volt alkalmazottja számolt be mindennapos visszaélésekről a BBC-nek. Többen közülük a 18 éves kort sem töltötték még be.

  • Egy 17 éves, egy Cheshire-ben dolgozó női alkalmazott például arról számolt be, hogy egy nála 20 évvel idősebb férfi felettese meg akarta neki mutatni a péniszét, és közölte vele, hogy „fekete-fehér” gyereket akar vele csinálni.
  • Egy volt dolgozó elmesélte, hogy 17 éves korában egy plymouthi étterem felsővezetője fojtogatta és megragadta a fenekét, egy műszakvezető pedig szexuális tartalmú képeket küldözgetett neki.
  • Egy oxfordshire-i étteremben dolgozó, eredetileg Indiából származó férfi állítása szerint kollégái a jelenlétében többször is halandzsázva beszéltek, hogy őt parodizálják, egy pakisztáni kollégáját pedig terroristának nevezték.
  • Egy walesi étteremben a férfi menedzserek arra kötöttek fogadásokat, hogy melyikük fekszik le hamarabb egy új munkavállalóval.
  • Egy észak-ír étteremben pedig, ahol mindennapos volt a dolgozók közti szexuális kapcsolat, többen is elkapták a gonorrheát.

Ez csak néhány eset a több mint 100-ból, amelyről a munkavállalók a BBC-nek beszámoltak. A lap azután kezdte el felkutatni a hasonló történeteket, hogy a McDonald's aláírt egy megállapodást az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsággal (EHRC), amelyben garantálta, hogy megvédi munkavállalóit a szexuális zaklatásoktól. Ennek a vállalásnak azonban a feltárt történetek tanúsága szerint nem sikerült eleget tenniük. A dolgozók közül többen is azt állítják, a visszaélések rendszerszintűek, a felsővezetők azonban a panaszokra nem reagáltak.

Több nő dolgozó is jelezte, arra kényszerítik őket, hogy túl szűk egyenruhákban dolgozzanak. „Van egy mondás a McDonald's-ban: «Cicik a kasszákon», ami annyit tesz, fiúk a konyhában, lányok a pultnál. Vagyis a vonzó embereket állítják a kasszához” - mesélte a lapnak egy 22 éves nő, aki korábban egy Norwichban lévő étteremben dolgozott. A McDonald's az Egyesült Királyság egyik legnagyobb magánszektorbeli munkáltatója, a gyorséttermi üzlethálózat 1450 éttermében több mint 170 ezer munkavállaló dolgozik. Emellett az alkalmazottak az ország legfiatalabb átlagéletkorú munkaerejének számítanak: háromnegyedük 16 és 25 év közötti. Sokuknak ez az első munkahelye.A legtöbb munkavállalót azonban nem közvetlenül a vállalat alkalmazza, a McDonald's ugyanis franchise rendszerben működteti az éttermeit, vagyis az egyes szolgáltatók kapnak engedélyt az éttermek működtetésére és a személyzet alkalmazására.

A McDonald's az esetek nyilvánosságra kerülése után annyit közölt: „elbukott” és „mélyen elnézést kér”.

Az EHRC aggasztónak találta a BBC által feltárt történeteket, és azonnali forródrótot hozott létre, hogy a hasonló visszaélésekről biztonságos körülmények között számolhassanak be az érintettek.