Az Index-vezérigazgató Starcz Ákos is bekerült a Libri új igazgatóságába

KULTÚRA
2023 július 26., 14:27

Szerdán megválasztották a Libri csoport új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait, köztük olyanokkal, mint a Lázár János ménesbirtokát üzemeltető alapítvány kurátora, egy NER-közeli ügyvéd vagy Orbán Viktor lapjának főszerkesztője. A kormányközeli elitképző, a Matthias Corvinus Collegium júniusban 98,5 százalékra növelte a részesedését a Libriben: Szalai Zoltán, az MCC igazgatója akkor azt mondta, operatív változtatásokat nem terveznek.

A Libri csoport korábbi többségi tulajdonosa, Balogh Ákos tagja marad az igazgatóságnak, de az elnöki posztot Szalai veszi át. Az igazgatóságban kap helyet Starcz Ákos, az Indamedia vezetője, az Index.hu vezérigazgatója, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Illés Géza Márton ügyvéd. A felügyelőbizottság újonnan megválasztott tagjai: Kerezsi Miklós, Bauer Bence László és Muray Gábor Zoltán.

Köbli Norbert jegyzi a Blokád című filmet, amiről Gazda Albert írt kritikát a 444-re, Illés Géza Márton Habony Árpád egyik hitelezőjének, Tombor Andrásnak is volt már ügyvédje.

A felügyelőbizottság elnöke az a Kerezsi Miklós, aki a Lázár János ménesbirtokát működtető alapítvány kurátora és az EximBank élelmiszer-ipari beruházásokat finanszírozó tőkelapjának kezelője – aminek éveken át fontos szerepe volt a Fidesz hátországának feltőkésítésében. Muray Gábor Zoltán a Magyar Krónika főszerkesztője, Bauer Bence László szintén az MCC-ből kerül a Librihez.

A Petőfi Irodalomi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd szerint a Libri felvásárlása „kapitalista logikán” alapul, Krusovszky Dénes író szerint önfelmentő mítosz a kultúrharc jobboldali narratívája.

(via Libri-Bookline)