Maradványainak genetikai elemzése után hivatalosan is halottnak nyilvánították Jevgenyij Prigozsint

háború
2023 augusztus 27., 11:06

Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága bejelentette: a Jevgenyij Prigozsin Tver megyében lezuhant repülőgépén talált maradványok genetikai elemzése után hivatalosan is megerősíthető:

a Wagner csoport alapítója halott.A hatóságok mind a tíz holttest személyazonosságát tisztázták, kivétel nélkül azokról a személyekről van szó, akik szerepeltek a korábban közzétett repülési jegyzékekben. Így életét vesztette az eset során Dmitrij „Wagner” Utkin, a magánhadsereg parancsnoka is.

Jevgenyij Prigozsin gépe augusztus 23-án zuhant le, a fedélzetén tartózkodó tíz ember közül senki sem maradt életben.

link Forrás

A 62 éves Prigozsin Vlagyimir Putyin bizalmasaként irányította az orosz érdekeket érvényesítő Wagner magánhadsereget. Az orosz–ukrán háború kirobbanása után nyíltan felvállalta a csoport vezetését, és segítette a reguláris haderőket a fronton. A háború alatt többször is komoly konfliktusba került az orosz katonai vezetéssel, majd június 23-án csapatával elfoglalta az orosz Rosztov városát, és megindult Moszkva felé. A lázadás kudarcba fulladt, a vezető 200 kilométerrel Moszkva előtt meggondolta magát, visszavonulót fújt.

A Wagnert ezután Putyin a „nevére vette”, és megkezdődött az átmentése, azaz a betagozása az orosz hadseregbe. Az elnök, akiről a legtöbben azt feltételezik, hogy ő adott parancsot az „üzletember” likvidálására, részvétét küldte Prigozsin családjának, utóbb pedig hűségesküt íratott alá a Wagner-zsoldosokkal.

Prigozsin életének utolsó napjaiban az orosz védelmi minisztériummal harcolt a Wagner afrikai kapcsolataiért.

(Meduza.io)