Orbán emlékeztetett, milyen sok támogatást nyújtott Ukrajnának a háborúban

emberi jogok
2023 szeptember 14., 15:12

Demográfiai csúcs zajlott csütörtökön a budapesti Szépművészeti Múzeumban: a Budapesti Demográfiai Fórumon a köztársasági elnök és a miniszterelnök évről évre beszámol a kormánypárt családpolitikai elképzeléseiről - vagy ahogy ők nevezik, családvédelmi intézkedéseiről. Novák Katalin és Orbán Viktor mellett felszólalt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök is. Az esemény után Orbán és Meloni a Karmelitában folytatta a beszélgetést.

Beszédében Orbán az Európai Uniót, a „Nyugatot” és a liberálisokat a szovjetekhez hasonlította, Meloni a két legfontosabb értékének továbbra is azt tartja, hogy anya és keresztény, míg Novák egy olyan jövőről álmodik, ahol „aki kislánynak született, lányként, aki kisfiúnak született, fiúként nőhet fel”. Orbán Viktor felszólalásáról itt, Novák Katalinéról itt, Giorgia Meloniéról itt olvashatnak bővebben.

A konferencia után az orosz-ukrán háborúban következetesen a megtámadott ukránok oldalán álló Meloni és Orbán a Karmelitában találkozott, ahol közösen ítélték el az orosz agressziót, és emlékeztettek,

milyen sok támogatást nyújtottak eddig Ukrajnának a háborúban és hangsúlyozták az európai egység megőrzésének fontosságát Ukrajna támogatásában. Ez utóbbi Orbán esetében érdekesebb, Meloni része az európai egységnek a háború megítélésében.

A migrációra a két politikus szerint gyors és határozott választ kell adni, aminek része az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem, a hatékony „visszaküldési politika” és a menedékkérők származási és tranzitországainak politikai és gazdasági támogatása. Nem tudni, hogy amikor hatékony visszaküldési politikáról beszélt, Orbán számításba vette-e, hogy az úgynevezett visszakényszerítés rendszeréről az Európai Unió Bírósága már három éve kimondta, hogy illegális, és párhuzamosan több eljárás is fut miatta a magyar állam ellen Strasbourgban.

Vagy azt, hogy embercsempész-hálózatok elleni küzdelemnek számít-e, hogy két és fél hónap alatt közel 1400 embercsempészt engedtünk világgá a magyar börtönökből csak úgy - ami miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen.

(via Havasi Bertalan/ MTI)