Az olasz ellenszenv ellenére továbbra is támogatják a németek a menekülteket mentő civil szervezeteket

külföld
2023 október 08., 17:17

Tévesek azok a médiaértesülések, melyek szerint a német kormány nem támogatja tovább a Földközi-tengeren menkültmentő hajókat üzemeltető civil szervezeteket, közölte a német külügyminisztérium szombaton.

photo_camera Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár. Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

A félreértés alapja az volt, hogy miután Giorgia Melonni olasz miniszterelnök levélben fejezte ki döbbenetét az olasz szervezeteket is érintő támogatásokkal kapcsolatban, Olaf Scholz német kancellár a pénteki informális Európai Uniós csúcson némileg elhatárolódott a támogatástól. „Nem én nyújtottam be az ajánlást” - mutogatott a parlamentre Scholz, aki nem volt hajlandó véleményt mondani magáról a támogatásról.

A Bild német újság arról számolt be, hogy többen bírálták a támogatást, köztük Scholz és más EU-tagállamok is. A menekültmentőkkel kapcsolatos kritika általában az, hogy hajóik jelenléte arra ösztönzi az embercsempészeket, hogy nekivágjanak a veszélyes útnak.

A migrációs csúcson bár Magyarország és Lengyelország leszavazta a közös migrációs nyilatkozatot, az uniós vezetők úgy látták, hogy a minősített többséggel elfogadott javaslatot vihetik tovább. Az új szabályok lehetővé teszik a frontországok számára a menedékkérelmek gyorsított elbírálását és az emberek gyors továbbítását Európa más országaiba.

photo_camera Orbán Viktor megérkezik a csúcsra Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A találkozón Meloni azt mondta, megérti a magyarok és a lengyelek álláspontját, de Olaszország földrajzi adottságai miatt más pozícióban van, számára a legfontosabb az embercsempészek hálózatai elleni küzdelem. A német kancellárral folytatott különtalálkozó megbeszélték, hogy a jövő hónapban folytatják a személyes egyeztetést.

A félreértésre az is okot adhatott, hogy a 2024-es költségvetésben nem jelent meg a támogatás, de a német külügy sietett tisztázni, ezt hamarosan orvosolják. „A tengeri mentések támogatása a Bundestag felhatalmazásával a 2024-2026-os évekre várható” - mondta egy német külügyi szóvivő.

Fekete-afrikai bevándorlók az olaszországi Oulx menhelyen, mielőtt megpróbáltak átjutni Franciaországba 2023. október 2-án.
photo_camera Szaharától délre fekvő afrikai országokból származó bevándorlók gyűlt az olaszországi Oulx menedékhelyen, amelyet önkéntesek és egy egyesület irányít. Fotó: Mauro Ujetto/NurPhoto via AFP

Olaszország több dél-európai országgal közösen ismét egyre nagyobb bevándorlási hullámmal néz szembe. Emögött a tunéz és líbiai, vagy úgy általában afrikai zavargások, az év végén viszonylag nyugodt tengerek állhatnak. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint január és október között közel kétszázezer bevándorló érkezett hajóval Spanyolországba, Olaszországba, Máltára, Görögországba és Ciprusra, ami lényegesen több, mint a tavalyi év azonos időszakában reigsztrált valamivel több mint száztízezer.

A Giorgia Meloni vezette olasz jobboldali kormány több alkalommal is megpróbálta megakadályozni az olyan hajók kikötését, amelyek fedélzetén megmentett illegális menekültek voltak. Szeptember végén a kormány kitoloncolási rendelettel fokozta a bevándorlók elleni fellépést. (DW)