A cseh elnök szerint az európai vezetőknek vigyázniuk kell, hogy ne dőljenek be Putyin taktikájának

háború
2023 október 20., 09:02

„Az európai vezetőknek nem szabad bedőlniük Vlagyimir Putyin taktikájának” - mondta Petr Pavel cseh elnök két nappal Orbán és Putyin találkozója után.

Pavel a Guardiannek eljuttatott közleményében azt írja:

„Mint már többször bebizonyosodott, Putyin nem azzal a céllal találkozik európai vezetőkkel, hogy békét teremtsen Ukrajnában. A békét tárgyalások nélkül is el lehet érni, pusztán azzal ha felhagynak a támadásokkal és csapataikat kivonják Ukrajna területéről.”

Pavel szerint ezeket Putyin csak azért megy el ezekre a találkozókra, hogy megtörje az európai országok és az egész demokratikus világ egységét, de nem szabad bedőlni a taktikájának.

Orbán Viktor Pekingben találkozott a hét elején az orosz elnökkel, de Szijjártó Péter külügyminiszter is rendszeresen Moszkvába utazgat egyeztetésekre. A magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin előtt nem háborúnak, hanem katonai műveletnek nevezte az Ukrajna ellen indított háborút. A magyar kormány egyre mélyebb oroszbarátsága és az Orbán–Putyin-találkozó miatt összeültek csütörtök reggel a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete.