Fekete kampányok, szürkemarhák

reggel 4
2023 november 12., 23:25

Jó reggelt, némi havazás után indul hét! Munkába menet, munkából jövet még mindig a podcast a legjobb barátunk, ajánlok is mindjárt négyórányi hallgatnivalót, de előtte a szokásos 4 kiemelt cikk:

Füledbe cseng

Ez a hírlevél a hétvége anyagaiból válogat, de most kicsit korábbra nyúlok vissza, mert csütörtökön került adásba új kedvencem, a Nem rossz könyvek új része, ahol Ott Anna és Horváth Bence ezúttal a politikai tárgyú szépirodalomról, és azon belül hangsúlyosan a magyar aktuálpolitikáról szóló könyvekről (illetve azok hiányáról) beszélgetett egymással és vendégeikkel.

Szintén csütörtöki a Qubit podcastje az első generációs diplomásokról. Fel lehet még egyáltalán emelkedni, ki lehet törni a mai Magyarországon? És mi az ár, amit a mobilitásért így vagy úgy, de meg kell fizetni?

Hétvégén aztán jött a Kiment, bejött új része. A külföldön is sikeres magyarok közül most az anyag természetét mesterséges intelligencia segítségével kutató Csányi Gábor cambridge-i professzorral beszélgetett Fórizs Mátyás.

A kereken 145. adásával jelentkező Borízűben a Bede-UP-Winkler kvartett a vadmacskák szennyesét teregeti ki, de az önkritika erényét is gyakorolja.

Szemedbe villog

photo_camera Fotó: AXEL SCHMIDT/AFP

Diana Nyad már elmúlt hatvan, amikor megpróbált átúszni Kubából Floridába. Vízi és szárazföldi küzdelméről az extrémsport-dokumentumfilmek leghíresebb rendezőpárosa készített érdekes játékfilmet.

A Robbie Williamsről szóló sorozatban olyan videófelvételeket is láthatunk, amilyen helyzetekben hétköznapi emberek sem szívesen néznék vissza magukat. Ez a doku a bénító szorongásról, az önpusztításról és a súlyos függőségekről szól.

Ördögi kör

Vitézy Dávid
photo_camera Vitézy Dávid Fotó: Völgyváros

A „magyar közlekedéspolitika vakfoltjáról” beszélgettek szakemberek és politikusok. Mármint arról, hogy megmenthető-e a vidéki közép- és nagyvárosok közösségi közlekedése. Forráshiány, csökkenő utasszám, járatritkítások - ez van most, de egy jó példa előkerült.

A putyinista lektűr

A glasszékesztyűs kalandregény-termelés apostola iskolás fan fictiont írt, amiben kedvére mozgatta a világpolitika szereplőit. A legnagyobb baj mégsem a színvonallal, a néha paródiába forduló hiperrealisztikus ábrázolással van, de még nem is a gyávasággal.

Önfeláldozó riporterek

Öklendezve jártuk be az influenszeritalok és vloggerszörpök embert próbáló univerzumát. Teszteltük a Prime sportitalt, amiből egy félliteres palack 4-5 ezer forint. Tudtad, hogy az egyik magyar csávó, aki a kisfiad fülesében ordítozik, egymilliárd forintos bevételre tett szert egy olyan, állandóan telefont csesztető gyerekeknek szánt energiaitalon, amiben még koffein sincsen?

Lepény vagy nem lepény

Tehenek a fejősoron a beledi Extra Tej Tejtermelő Kft. szakosított szarvasmarhatelepének egyik istállójában 2021. április 16-án.
photo_camera Tehenek a fejősoron Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Mindenki tudja, hogy a szarvasmarha-tenyésztés jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár. De mi lenne, ha elengednénk a marhahúst, a vajat, a tejet, a sajtot és a fagylaltot, mennyivel lenne jobb a helyzet?

Fekete kocka, fekete kampány

A Black Cube izraeli magánhírszerző cég dolgozott már magyar civilek ellen a '18-as kampányban is. 2022-ben Jeney Orsolya, az Amnesty volt igazgatója lett az egyik célpont, akit kamu álláshirdetésekkel kerestek meg. Az így készült videókat még Kovács Zoltán kormányszóvivő is terjesztette. (Jeney az egyik szereplője a fekete kampányokat bemutató új filmünknek, amit nyugodtan neveznék az év egyik nagy újságírói teljesítményének.)