Hatalmas leépítés a Spotifynál, minden hatodik embert elbocsátanak

TECH
2023 december 04., 13:47

A Spotify elbocsátja alkalmazottainak 17 százalékát, mintegy 1500 embert, hogy csökkentse a kiadásait, írja a BBC.

photo_camera Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója Fotó: MITSURU TAMURA/The Yomiuri Shimbun via AFP

„Hogy őszinte legyek, sok okos, tehetséges és keményen dolgozó ember távozik tőlünk” - mondta Daniel Ek, a svéd streaming szolgáltató vezérigazgatója. A vállalat az utóbbi időben többször is szüntetett meg munkahelyeket, ám a körülbelül kilencezres állományához képest az 1500 tényleg látványos mennyiség.

A vállalat 2030-ra szeretné elérni az egymilliárd felhasználót. Jelenleg 601 millióan vannak, 2020-ban még csak 345 millió volt a felhasználók száma. A vállalat fontolóra vette, hogy az elkövetkezendő két évben kisebb leépítéseket csinál, de végül úgy ítélték, drasztikusabb lépésekre van szükség a vállalat pénzügyi helyzetének javítása érdekében.

A világjárvány utórengései

A techszektorban 2022-ben indultak a leépítések. A Facebook tulajdonosa, a Meta tízezres nagyságrendben szabadult meg munkavállalóitól – köztük az álhírekkel foglalkozó munkacsoport tagjaitól –, a Zoom a dolgozói 13 százalékával bontott szerződést februárban, az Amazon tizennyolcezer munkását rúgta ki, de a Twittert felvásárló, az X-ra átkeresztelő Elon Musk is több ezres leépítéssel kezdte igazgatását.

Az egész valahol oda vezethető vissza, hogy a 2010-es években diadalmenetre induló techcégek a világjárvány idején látványosan növelték a bevételeiket, és kezdtek bele újabb fejlesztésekbe. A négy fal közé szorult emberek azonban a várakozásokkal ellentétben nem szoktak el teljesen a külvilágtól, és a lezárások után nem maradtak akkora mértékben a képernyők előtt, mint ahogy azzal a cégek számoltak.

Így az olyan fejlesztések, amelyek a járvány idején jósolt növekedés mellett indultak el, befuccsolni látszottak. Ennek volt látványos példája a Mark Zuckerberg által megálmodott Metaversum, amelyet – egyelőre – a legjobban az az Európai Bizottság által 387 ezer euróból finanszírozott metaverzum-parti mutatott be a legjobban, amelyre a tudósító újságírón kívül alig pár ember ment el.