Folytatni kell a fegyelmezett fiskális politikát – mondta a költségvetés összeomlása után a pénzügyminiszter

gazdaság
január 27., 14:30

Józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség, így idén is folytatni kell a fegyelmezett fiskális politikát – mondta a soproni iCon gazdaságpolitikai konferencián Varga Mihály, miután összeomlott a pénzügyminiszter tavalyi főműve, a költségvetés. Varga most azt mondja, a cél az, hogy 5 százalék környékén legyen az éves átlagos infláció.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az iCon gazdaságpolitikai konferencián Sopronban 2024. január 27-én.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az iCon gazdaságpolitikai konferencián Sopronban 2024. január 27-én. Fotó: Filep István/MTI/MTVA

A tárcavezető hangsúlyozta: meggyőződése szerint amíg az infláció mértéke nem megy vissza egy "moderáltabb tartományba", addig csak korlátozottan lehet költségvetési költekezésbe fogni.

Most épp vita van a kormányban arról, el lehet-e engedni a költségvetést: Nagy Márton szerint azok az országok versenyképesek, aki lazítással válaszolnak a gazdasági növekedés összeomlására, Varga Mihály viszont maradna a szigornál.

Abban konszenzus van, hogy az idei infláció jóval kisebb lesz, mint a tavalyi - mondta most Varga, aki „óriási eredménynek” tartja, hogy míg tavaly januárban 25,7 százalék volt az infláció, addig decemberben 5,5 százalék, és a januári adat még kedvezőbb lesz.

Varga Mihály szerint a legnagyobb eszköze a monetáris politikának van, „egyre inkább megérett az idő, hogy a hozamok és az alapkamat is lejjebb jöjjön”.

Szerinte komoly kihívás lesz az idei év, mert az elfogadott költségvetés szerint 6 százalék környékéről kellene 3 százalék alá csökkenteni az államháztartási hiányt. „Ezt meg tudnánk lépni, de növekedési áldozata és vesztesége lenne”, és ez a munkanélküliség növekedésében jelentkezne, amit nem szeretnének – mondta.

„Kormánygondolkozás” van arról, hogy a hiányt nem egy, hanem két év alatt kellene 3 százalék alá csökkenteni, de döntés még nem született - mondta. Varga szerint reálisabb a két év, és az idei évre a piac is inkább 4-4,5 százalékos hiányt tud realizálni.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a magyar adórendszer azt a versenyképességet mutatja, hogy az egy főre eső külföldi működőtőke beruházásban elsők vagyunk a régióban, ezt a pozíciót tartani akarja a kormány. Jó az országnak, ha minél több ilyen tőke érkezik, de vannak korlátok is – mondta.

A személyi jövedelemadó mértékéről azt mondta, hogy a cél továbbra is az, hogy egyszámjegyű legyen, de a 15 százalékos kulcs sem „rossz”, hiszen Európa harmadik legkisebb adóterhe. Ezentúl a családi kedvezmények is tovább tudják csökkenteni a mértékét – mondta.

Varga szerint teljesítették, amit 2010-ben ígértek, miszerint versenyképes adórendszert működtetnek, ami nem bünteti a vállalkozásokat és a magánszemélyeket.

A pénzügyminiszter az állampapírokról azt mondta, hogy ez az egyik legnagyobb sikerük, az első helyen van a befektetések között.

Az államadósság szerkezete három pontban jelentősen változott:

  1. Amíg 2010-ben az államadósság 53 százaléka devizában volt, most ez az arány 26 százalék.
  2. Az államadósság futamidejét növelni tudták, ez most már 6 év átlagosan, szemben a 2010-es 3,5 évvel.
  3. 2010-ben az államadósság még 3 százaléka volt a magyar lakosságnál, most 21 százaléka, ami azt jelenti, hogy a magyar emberek életének a része lett az állampapír.

A miniszter szerint a pénzügyi alapismereteket a nemzeti alaptanterv részévé kellene tenni, mert egy életen át elkísérnek bennünket. Ha rossz döntéseket hozunk, akkor azt a családunk is megsínyli – mondta.

A kormány továbbra is fenntartja a babakötvényt, ami most 20 százalék kamatot fizet.

Varga azt mondta, a magyar lakosságnál 8600-8700 milliárd forintnyi készpénzállomány van.

Varga Mihály a digitalizációt is érintve azt mondta, hogy szeretnék fenntartani a versenyképességet és a hatékonyságot is. Egyik nagy sikerüknek tartja a személyi jövedelemadó elektronikus elkészítését, a NAV már 2 millió ember bevallását készíti el. Az idei év nagy lehetőségének nevezte Varga Mihály az e-áfa és az e-nyugta bevezetését.

Az euró bevezetése nem cél, hanem eszköz – mondta, példaként említve Szlovákiát, ahol szerinte a gazdaság nem lett sikeresebb azzal, hogy bevezették az eurót. (MTI)