Rácz András: Így törték fel az ukránok az orosz tengeri blokádot

háború
február 11., 06:12

Előző írásomban áttekintettem, hogy a fekete-tengeri hadszíntéren miként alakultak az orosz–ukrán háború eseményei 2014-től a nagy léptékű eszkaláció első néhány hetéig. Bár az Odesszát fenyegető orosz partra szállás veszélye a Moszkva cirkáló elsüllyesztését követően elhárult, Ukrajna tengeri kikötői továbbra is blokád alatt maradtak. Ezt azonban az ukránoknak hosszú, szívós, leleményes munkával sikerült eredményesen feltörniük.

Hogy hogyan, arról szól alábbi elemzésem.

A gabonamegállapodás

Ukrajna a világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági szereplője. Az orosz invázió előtti utolsó évben, 2021-ben Ukrajna a világ első számú napraforgóolaj-exportőre volt, a globális export 46%-át adta. Árpából és repceolajból a világ harmadik legnagyobb exportőre volt, kukoricából a negyedik, gabonaexportban az ötödik helyet foglalta el. Mivel a legfontosabb felvevőpiac Kína, India, Pakisztán, Egyiptom és számos afrikai ország volt, az export legnagyobb része tengeri úton hagyta el az országot.

Így amikor Oroszország az azovi-tengeri ukrán kikötőket elfoglalta, a fekete-tengerieket pedig blokád alá vonta, az a globális élelmiszerárak radikális emelkedéséhez vezetett, mivel az ukrán kivitel azonnal elkezdett nagyon hiányozni a világpiacról.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.