Mér' nem kell a bédekker ma?

reggel 4
március 05., 00:19

Jó reggelt! Ezúttal már csak egy halálról szóló cikk kerül a négy kiemelt anyag közé, és a szegedi halászlékirály pompás nyilatkozata miatt eleve jókedvűen telt a munkanapunk – hasonlókat kívánva mindenkinek, elővezetem a hétfői napot így kedd hajnalban.

A pénztárcámban de nincsen pénzem, csuhajja!

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

„Jönnek a táblázatok, GDP, hókuszpókusz” – paraszti bölcsességekkel és háborús elemzéssel tartott gazdasági évadnyitót Orbán Viktor. „A reálgazdaság nagyobb baj nélkül túlélte ezt az időszakot”, mondta, miután tavaly több évtizedes csúcson volt az infláció és az EU-átlagnál rosszabbul alakult a GDP.

Tavaly a magyarok vásároltak a legkevesebbet az EU-ban, most meg újra mélyponton a forint, és Varga Mihály elismerte: az idei költségvetés nem tartható.

Mindennapi pedofília

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Először a katolikus egyházban függesztették fel, aztán egy budapesti gyorsétteremben kezdett el dolgozni, és egy 17 éves fiút árasztott el szexuális ajánlataival. Videón mutogatta neki, ahogy önkielégít, és felhívta a lakására. A magyar jogrend lehetővé teszi, hogy ezt a tevékenységét bármeddig folytassa. Ez az évek óta futó sorozatom új része.

De most nem a hónapokon át érlelt tldr-ek ideje van, a kegyelmi ügy óta pörög-forog a törvénygyártás, természetesen szavazatmegtartási céllal. Reggel például kiderült, hogy az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek nem kötelező az új pszichológiai alkalmassági vizsgálat, csak az államiaknak. Aztán a kormány sietett hangsúlyozni, hogy a törvények persze rájuk is vonatkoznak - majd.

Kordokumentum a kegyelmi ügy utáni első parlamenti ülés jegyzőkönyve. A kulturális államtitkár nagyon ócska színésznőnek nevezte a gyerekvédelmet a kormányon számon kérő Orosz Annát, a KDNP-s Szászfalvi pedig vörös provokátornak tartja Tordai Bencét, mert egyperces néma felállást kért Navalnij emlékére.

Visszavonta Szigetszentmiklós a gyermekprostitúció elősegítésével vádolt férfi korábbi kitüntetését, Jámbor András pereli az őt pedofilozó Origót és a többi kormánypárti médiumot, a kisgazdák (?!) szerint pedig törvényt sértett a DK az „Isten, Haza, Pedofília” felirattal. Pedig inkább csak a jóízlést.

Orosz-magyar két jó barát

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Lengyelország 2,5 milliárd dollárért vásárol amerikai légvédelmi rendszert. A lengyel miniszterelnök szerint „nem egyszerűen rossz ízlésről tanúskodik”, hogy Navalnij temetésének napján Szijjártó az orosz külügyminiszterrel kacarászott.

A magyar külügyminiszter az orosz állami hírügynökségnek árulta el, hogy egyelőre nem lesz Orbán-Zelenszkij találkozó. És mit tesz Isten: Kárpátalja Magyarország része a térképen, ami előtt a Putyin szócsövévé jelentéktelenedő Medvegyev arról beszélt, mit csinálna Ukrajnával.

Bede Márton és az internet

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Hogy jutottunk el oda, hogy az emberiség nem elhanyagolható része hintázás közben, bambusz szívószállal szürcsölje a kamu cibetszaros kávéját? Szakszerzőnk szerint ennek megértéséhez érdemes áttekinteni a turizmus történetét - nyugi, nem olyan hosszú! - a 17. századi grand touroktól a Tripadvisorig, az útikönyvektől az Instáig.

A bámulatosan termékeny kolléga minden idők legrosszabb gyerekbuliját is megénekelte, amelyben a mesterséges intelligencia játszott dicstelen főszerepet.

Egy meglepő fejlemény

Két napja még senki nem gondolta volna, hogy az operaházi büfé a magyar közélet központi témája tud lenni, de hát, végül is, tényleg van benne szórakoztató faktor, és akár nagyobb tanulságokat is bele lehet látni „hol élünk?” vonalon.

Arról van szó ugyebár, hogy Ókovács Szilveszter beleapplikált egy kis perecvásárlási szünetet a Carmina Buranába, ami az alkotónak nem annyira tetszett. A főigazgató szerint nem támadni, hanem tanítani kellene az Operaház bevételszerzését, míg a büfét korábban üzemeltető cég szerint 100 millióval tartoznak nekik, és jogellenesen rakták ki őket.

Irodalmi esemény

Debreczeni József auschwitzi naplóregényét itthon is alig ismerték eddig, most viszont egyszerre 15 nyelven jelenik meg és világlapok méltatják. A szerzőt leginkább a tábori élet szociális viszonyai, a pillanatok alatt szervesülő új társadalom hierarchiája, erkölcse foglalkoztatja. Schein Gábor kritikája.