Elkezdődött az elnökválasztás Oroszországban

külföld
március 15., 06:22

Elkezdődött a választás Oroszországban, ahol minden kétségét kizáróan ötödjére is Vlagyimir Putyin fog nyerni hiteles ellenfél hiányában.

A Kamcsatka-félszigeten, Oroszország legkeletibb régiójában helyi idő szerint pénteken 08:00-kor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, és a legnyugatibb kalinyingrádi enklávéban vasárnap 20:00-kor bezárnak.

A legutóbbi, 2018-as választáson hivatalosan 68 százalék volt a részvétel, de a nemzetközi megfigyelők szerint a szavazatok egy részét hamisították.

photo_camera Fotó: ANNA YURIEVA/AFP

A választás lehetséges forgatókönyvéről itt írtunk részletesen. Vlagyimir Putyin szerda este tévébeszédben fordult az orosz néphez a választások tárgyában, arra ösztökélve övéit, hogy menjenek el szavazni, fejezzék ki „polgári-hazafias” álláspontjukat, voksoljanak az általa alkalmasnak talált jelöltre, „szeretett Oroszországunk sikeres jövője érdekében”.

„Zavaró” tényezők ide, nehézségek oda, a putyini agytrösztök nem tartanak attól, hogy jelentős diszkrepanciák akadályozhatnák az események lebonyolítását. Az emigrációban szerkesztett orosz ellenzéki Meduza alapos elemző anyagot tett közzé arról, hogy a Kremlben hogyan látják az elkövetkezendő napokat, vagyis milyen átfogó elnökválasztási forgatókönyvet állítottak össze.

Kiemelt kérdés, hogy hány százalékot érjen el Vlagyimir Putyin. A Meduza forrásai szerint az az uralkodó nézet, hogy Alekszej Navalnij halála – az, hogy a sírjánál és másutt tízezrek rótták le a kegyeletüket – nem befolyásolta érdemben a „kampányt”. Ennek hála szerintük tartható az eredeti terv, összejöhet a 80% fölötti „teljesítmény”, és ez előrelépés lesz a legutóbbiakhoz, 2018 tavaszához képest, amikor 76,69%-os volt Putyin eredménye hivatalosan.A független Russian Field projekt felmérése most azt mutatta, az örökös elnök 81%-ot is elérhet azok körében, akik hajlandóak urnákhoz járulni.Arra az alkérdésre nem hárul nemzetközi figyelem, hogy a háborúellenes jelöltek, Borisz Nagyezsgyin és Jekatyerina Duncova kiiktatásával a Navalnaja által is emlegetett bábfigurák közül ki hányadik helyen végez, ám Oroszországon belül ez iránt is érdeklődnek az emberek. Különösen azután, hogy némely ellenzékiek – így a korábban Nagyezsgyint támogató Makszim Kac – azt javasolták, a Putyin-ellenesek szavazzanak az Új Emberek jelöltjére, Vlagyiszlav Davankovra. A Russian Field 7,4%-ra mérte Davankovot, ez sem ad okot arra, hogy bárki is izgassa magát a Kremlben. A másik két jelölt ennyi vizet sem zavarhat: a „liberáldemokraták” színeiben induló Leonyid Szluckij és a kommunista Nyikolaj Haritonov sótlan és érdektelen, egyikük sem alkalmas arra sem, hogy náluk jóval karakteresebb elődeiket, a nemrégiben elhunyt Vlagyimir Zsirinovszkijt és a visszahúzódott Gennagyij Zjuganovot bármilyen értelemben pótolják. (BBC)