Az orosz nemzetbiztonsági szolgálat nem akarja elengedi az ukrán szálat a moszkvai terrortámadásban

külföld
március 26., 21:03

Azt ugyan Vlagyimir Putyin kénytelen volt elismerni, hogy valóban - a merényletet nyíltan vállaló - Iszlám Állam követte el a moszkvai terrortámadást múlt szombaton a Crocus City Hall kulturális központban, de a jelek szerint az oroszok továbbra is az ukrán hátteret keresik.

Putyin már az elismerés hétfői bejelentésénél is arra utalt, hogy szerinte a támadás a kijevi rezsim oroszellenes akciójának része volt.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című műsora számára adott interjújában - amit az MTI szemlézett - azt mondta, hogy a letartóztatottak vallomása megerősíti az „ukrán nyom” létezését.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője Moszkvában 2023. október 30-án.
photo_camera Alekszandr Bortnyikov Fotó: Gavriil Grigorov/AFP

Bortnyikov azt mondta: „Egyértelműen kijelenthetem, hogy a politikai háttér megvan ehhez. És az iszlamisták önmagukban nem lennének képesek előkészíteni egy ilyen akciót. Természetesen volt segítségük. És látjuk az ukrán nyomot, és az elnök (Vlagyimir Putyin) is beszélt erről” - mondta Bortnyikov a nyilatkozatban, amelyet az interjút készítő Pavel Zarubin újságíró kedden osztott meg a Telegram-csatornáján.

„Az elsődleges adatok, amelyeket a fogvatartottaktól kaptunk, megerősítik ezt. Tehát tovább pontosítjuk az információkat, amelyeknek meg kell mutatniuk, hogy valós-e az ukrán fél jelenléte és részvétele vagy sem. Mindenesetre egyelőre van alapunk arra, hogy azt mondjuk, ez pontosan így van" - tette hozzá az interjúban, amely teljes terjedelmében a tervek szerint vasárnap kerül majd adásba.

Korábban nyilatkozva Bortnyikov újságíróknak kijelentette, hogy az orosz biztonsági szervek folytatják a merénylet összes részvevőjének felkutatását, de a megrendelő kilétét még nem állapították meg. Azt is mondta ugyanakkor, hogy vannak fejlemények, amelyek az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna részvételére utalnak a terrortámadásban, amelynek 139 halálos áldozata és közel 200 sebesültje volt.

Állítása szerint a határ ukrán oldalán arra készültek, hogy a merénylőket hősként ünnepeljék.

„Úgy véljük, hogy az akciót mind maguk a radikális iszlamisták készítették elő, mind pedig, természetesen, a nyugati szakszolgálatok segítették őket, és maguk az ukrán szakszolgálatok is közvetlenül részt vettek benne"

- mondta Bortnyikov.

Az is állította, hogy az ukrán hatóságok fegyvereseket képeztek ki a Közel-Keleten. Bortnyikov úgy vélekedett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) terrorszervezetté kellene nyilvánítani. Kijelentette, hogy Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) parancsnoka legális célpont az orosz szolgálatok számára.

Az FSZB igazgatója kiemelte, hogy a terrorfenyegetés nem múlt el Oroszországban.

Az ukránok keményen utasítják vissza az oroszok sejtetését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban Putyin vádjaira azzal reagált, hogy söpredéknek nevezte Putyint, és arról beszélt, hogy az orosz elnököt jobban érdekli, hogy Ukrajnára kenje a támadást, mint hogy megnyugtassa saját állampolgárait.

Az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak is azt mondta, hogy Ukrajna nem érintett az incidensben. Szerinte Ukrajna az elmúlt két évben is a csatatéren harcolt, ellentétben a terrorista támadásokat alkalmazó oroszokkal. Az Ukrajna oldalán harcoló orosz önkéntes egységek is elhatárolódtak az esettől A Fehér Ház is azt közölte, Ukrajnának nem volt köze a támadáshoz.

Az FSZB nem szívesen tér ki arra, hogy volt előzetes jele a támadásnak, de nem tudták azt megakadályozni. Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége március 7-én adott ki figyelmeztetést moszkvai terrortámadások veszélye miatt. Igaz, a figyelmeztetés csak két napra szólt, de már akkor nagy létszámú moszkvai rendezvények, köztük koncertek lehetséges megtámadásáról beszéltek.