Egy republikánus vezető szerint Magyarország túl közel került az orosz, a kínai és az iráni rezsimhez

külföld
május 17., 17:01

Élesen bírálta az amerikai szenátusban a Kínával, Oroszországgal és Iránnal egyre jobb viszonyt ápoló NATO-szövetséges Magyarországot Mitch McConell, a republikánusok novemberben lemondó szenátusi frakcióvezetője.

A politikus szerint Magyarország vezetői Amerika legnagyobb stratégiai ellenfelével, Kínával barátkoznak. „Hogyan vált Magyarország Európa lábtörlőjévé Európában?” – tette fel a kérdést.

Kritizálta Magyarország részvételét a Egy övezet egy út-programban, egyben méltatta Georgia Meloni olasz miniszterelnököt, hogy már nem vesz részt benne.

Külön kitért a Huawei-jel kötött együttműködési megállapodásra. Más országokban nemzetbiztonsági kockázatot jelent a tevékenységük, Washington tavaly év elején például megtiltotta, hogy amerikai cégek technológiát adjanak el a vállalatnak, és erre ösztönözte európai szövetségeseit is. A román Legfelsőbb Védelmi Tanács egyenesen kizárta a konszernt az 5G hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből. McConell fájlalja, hogy Budapest hagyta a céget belépni az 5G hálózatok kiépítésének piacára.

Magyarország szemére vetette, hogy

  • babusgatja az orosz neoszovjet imperializmust;
  • kiteríti a vörös szőnyeget a kínai kommunista rezsim előtt;
  • Iránnal folytat kereskedelmi és diplomáciai viszonyt, ezzel egy olyan rezsimet legitimizál, amelyik a világon a legaktívabban támogatja a terrorizmust (Szijjártó februárban járt Teheránban);
  • Orbán találkozott Putyinnal;
  • megakadályozza, hogy az EU még jobban támogassa Ukrajnát.

Amerikai olyan szövetségeseket szeretne, akik hajlandóak nagyobb szerepet vállalni az orosz, kínai és iráni fenyegetésekkel szemben. „Sokkal hamarabb üdvözölhettünk volna sorainkban még két ilyen szövetségest, ha Orbán nem akadályozza Svédország és Finnország NATO-csatlakozását” – szúrt oda még egyet. A két új NATO-tagnak erős ipara és védelmi kapacitása van, és cégeik biztonságosabb alternatívát nyújtanak a kínai 5G-nél.

McConell szerint Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea együtt munkálkodik azon, hogy aláássa az USA-t. Amerikának gyorsabban kell haladnia az agresszió legyőzéséhez szükséges erő újjáépítésében, meg kell osztani a védekezés terheit.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje az április végi CPAC Hungaryn McConellétől elütő tónusban arról beszélt, hogy Orbánnal együtt győzné le a fasisztákat, hogy helyreállítsa a józan ész uralmát a világban.

„Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel – aki mellesleg egy nagyszerű ember –, a két nemzet értékeinek és érdekeinek előremozdításán. Leszámoltunk az illegális bevándorlással, megvédtük határainkat, munkahelyeket teremtettünk, megvédtünk hagyományainkat és zsidó-keresztény értékeinket” – mondta.

Kiemelt videóink