Oroszország a tervezettnél korábban oldja fel a benzinexport-tilalmat

külföld
május 20., 10:41

A benzinexport március 1-jei ideiglenes tilalmát a belföldi piac telítettsége és a finomítók karbantartásának korábbi befejezése miatt felfüggesztik, közölte az orosz energiaügyi minisztérium a Reuters szerint. A döntés valamikor a héten léphet életbe az RBC közlései alapján.

photo_camera Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Oroszország márciusban azzal indokolta a hat hónapos exporttilalmat, hogy a lakossági fogyasztók és a mezőgazdasági termelők növekvő kereslete mellett szeretné stabilan tartani az árakat. Emellett 2023 vége óta Ukrajna többször okozott kárt az orosz energetikai infrastruktúrában, így az olajfinomítók is felújításra szorultak.

Az energiaügyi minisztérium szerint a finomítók annyi készletet képeztek, amennyi elegendő lesz a hazai piac igényeinek teljes fedezésére. Az orosz gazdaság egyébként a vártnál valamivel nagyobb mértékben bővült az idei első negyedévben: a GDP 5,4 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, ami kicsivel felette volt az elemzői várakozásoknak. Az országban továbbra is magas az infláció: az éves szintű infláció 7,8 százalékra nőtt a márciusi 7,7 százalékról.

Kiemelt videóink