Gulyás Gergely is elmegy Karsai Dánielhez

belföld
június 07., 07:08

Jövő héten Karsai Dánielnél tesz látogatást Gulyás Gergely: a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász azután hívta meg a minisztert egy kötetlen beszélgetésre, hogy május közepén Sulyok Tamás államfő ment el hozzá, de a találkozó nem járt sikerrel.

Karsai azt kérte a köztársasági elnöktől, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról, elnöki kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket. Az államfő később levélben válaszolt erre, és elzárkózott attól, hogy ilyen nyilatkozatot tegyen.

Az alkotmányjogász az államfői elutasítás után még a strasbourgi bíróság hat nap múlva esedékes ítéletében bízhat. Gulyással való találkozójáról eredetileg nem tervezte előzetesen tájékoztatni a nyilvánosságot - testvére, Karsai Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában szólta el magát -, annak megtörténtéig nem kíván nyilatkozni róla.

link Forrás
Karsai Dániel 2023 őszén
photo_camera Karsai 2023 őszén Fotó: Kristóf Balázs/444

Az alkotmányjogász tavaly szeptemberben fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, miután bő egy évvel korábban gyorsan romló, gyógyíthatatlan ALS betegséggel diagnosztizálták. Az azóta eltelt hónapokban több sorstársa csatlakozott a beadványához, amiben azt kérte, hogy maga dönthessen az élete végéről - az aktív életvégi döntések ugyanis ma nem legálisak Magyarországon. A magyar kormány azt kérte a strasbourgi bíróságtól, hogy Karsai keresetét nyilvánítsa elfogadhatatlannak, a fideszes képviselők szó nélkül elmentek mellette, Gulyás pedig korábban jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan beteg férfinak.

Az ügy kezdete óta Karsai interjút adott többek közt a 444-nek is, vitázott az eutanázia vallási vetületéről, felszólalt Strasbourgban, népszavazási kezdeményezést adott be - amit aztán elkaszáltak -, és megengedte, hogy felvegyük egy napját.

Tabuk, félelmek, nehezen megválaszolható morális kérdések, szövevényes jogi értelmezés és országonként eltérő, bonyolult szabályzás: az alkotmányjogász esete kapcsán cikkben próbáltuk feltérképezni, miért olyan bonyolult az aktív életvégi döntések - a köznyelvben aktív eutanázia - kérdése.

Címlap: Kristóf Balázs/444