Az oroszok állítólag az Adria felé irányítják a nekünk szánt olajat

külföld
július 26., 20:53

Szlovákia pénteken közölte, hogy technikai megoldást javasolt Ukrajnának a szlovákiai és magyarországi kőolajfinomítókba irányuló kőolajszállítások helyreállítása érdekében, miután olyan figyelmeztetések hangzottak el, amelyek szerint a részleges leállás már szeptember elején üzemanyaghiányhoz vezethet.

Szlovákiát és Magyarországot érinti a Barátság kőolajvezeték déli ágán át történő olajszállítások Kijev általi leállítása, miután Kijev szankciókat rótt ki a Lukoil orosz kőolajipari cégre.

A Barátság kőolajvezeték százhalombattai vége.
photo_camera A Barátság kőolajvezeték százhalombattai vége Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

A szlovák kormányhivatal közölte, hogy Robert Fico miniszterelnök pénteken ukrán partnerével, Denisz Smihallal tárgyalt. Robert Fico „technikai megoldást javasolt az ukrán partnereknek, amelynek több fázisában Szlovákia is részt venne” – közölte a kabinet, de további részleteket nem árult el.

A szlovák kormány hivatala szerint az alternatív szállítások többe kerülnének, és műszakilag nem megoldhatók a szlovákiai Slovnaft kőolajfinomító számára. A közeli órákban és napokban intenzív tárgyalások folytak a legmagasabb szinteken.

A portfolio.hu közben arról ír, hogy egyre több jel mutat arra, hogy az ukránok teljesen blokkolják a Magyarország és Szlovákia felé tartó olajtranzitot a Barátság II. kőolajvezetéken. Erre válaszul három orosz olajcég is a tengeri kikötők felé kezdte irányítani olajszállítmányukat, hogy az a Horvátországból induló Adria vezetéken jusson el Magyarországra és Szlovákiába. Ez a vezeték azonban jóval korlátozottabb kapacitású, mint amilyen igénye a két országnak van.

Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában
photo_camera Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az Európai Unió által 2022-ben az orosz olajszállításokra kivetett szankciók alól Szlovákia, Magyarország és Csehország felmentést kapott. A lengyel Orlen tulajdonában lévő cseh kőolajfinomítóknak nem a Lukoil a szállítója, így a vita őket közvetlenül nem érinti.

Ukrajna múlt héten jelentette be, hogy leállítja a Barátság kőolajvezetéken az orosz Lukoil tranzitját Szlovákia és Magyarország felé. Szijjártó Péter külügyminiszter válaszul azt ígérte: Budapest mindaddig blokkolja az Európai Békekeretből származó fegyverszállítási támogatást, amíg Ukrajna nem indítja újra a Barátság vezetéken érkező kőolaj tranzitját. Valójában már évek óta blokkoljuk ezt a pénzt, és nem igazán érthető, hogy miért.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az, amit Ukrajna csinál, zsarolás. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója azzal utasította vissza a magyar kormányzati állásfoglalást, hogy véleménye szerint Magyarország és Szlovákia nem annak érdekében cselekszik, hogy béke legyen Ukrajnában, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy engedményeket kell tenni Oroszország számára.

(Via MTI, Reuters)

Kiemelt videóink