Hernádi a Mol féléves jelentésében: „Cégünkre több irányból is nyomás nehezedik”

gazdaság
augusztus 09., 09:50

A Mol-csoport az idei félévben 19 százalékkal tudott növekedni az előző év azonos időszakához képest, derült ki a csoport féléves jelentéséből. A jelentésben Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató három célt fogalmazott meg, amelyeket szerinte nehéz körülmények között kényszerülnek teljesíteni.

„Cégünkre több irányból is nyomás nehezedik”

– írta.

„A közép-európai országok szabályozási és kormányzati elvonási terhei tovább korlátozzák a lehetőségeinket. Jól tükrözi ezt az a tény is, hogy a Mol legfőbb magyarországi üzletágai kevéssé járultak hozzá a csoport félévi pénzügyi eredményéhez” – írta tömören Hernádi, aki az elmúlt hetekben többször is élesen bírálta a kormányzati gazdaságpolitikát.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hernádi három célja:

  • Hosszú távon biztosítani a régió ellátásbiztonságát, amihez biztosítani kell a kőolaj szállítási útvonalakat, és maximalizálni kell a beszerzés diverzifikációját.
  • Közösségi támogatás híján saját erőforrásokból folytatni a transzformációs programot és a diverzifikációt.
  • Megtérülést biztosítani a részvényesek számára és értékeket teremteni.

Hernádi kiszámíthatatlannak és változékonynak nevezte a jelenlegi piaci környezetet. A Mol-vezér a múlt heti MCC Fesztiválon arról beszélt, hogy a magyar iparpolitika diszfunkcionálisan működik, ami a beruházásokat is vissza fogja vetni.

„Nem biztos, hogy ez kellő súllyal van meg a döntéshozók fejében. A különadók és a szabályozói bizonytalanság miatt a beruházások csökkenését fogjuk látni. Az egyik első, amit egy beruházó megnéz, a szabályozói kiszámíthatóság. Persze, négy éve havária van, de nem mindegy, hogy utána mit csinálunk, és meddig hivatkozunk erre a haváriára” – mondta akkor Hernádi Zsolt, aki másfél éve úgy látja, hogy „több a lukfoltozás”.

Hernádi júliusban a kormányközeli Mandineren jelentetett meg egy publicisztikát, amelyben marxista idézettel írta le a kormány gazdaságpolitikáját, és a hazánkban állomásozó szovjet csapatokhoz hasonlította a különadókat.

Kiemelt videóink