Az elmúlt húsz évben átlagosan közel egy fokkal lett melegebb a Balaton

környezetvédelem
augusztus 14., 09:04

Műholdas felvételek és helyi mérések szerint évtizedenként 0,7 Celsius-fokkal emelkedett a Balaton átlaghőmérséklete az elmúlt húsz évben, írta a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI). Felmérésük azt is kimutatta, hogy a tó nyugati része főleg tavasszal és nyáron, keleti része inkább ősszel és télen melegszik, a kutatók szerint a következő évtizedekben is hasonló ütemű melegedés várható, ráadásul a tó beépítése is csak gyorsítja a folyamatot.

photo_camera Fotó: Szitás István / Unsplash

A sekély tavak, mint például a Balaton, különösen érzékenyek a klímaváltozásra, mert gyorsabban melegednek fel és hűlnek le, mint a mélyebbek, és a vízháztartásuk is érzékenyebb. A magasabb hőmérséklet miatt több vizet párologtatnak el, ami vízszintcsökkenéssel járhat, ezért a Balaton is jobban ki van téve a hőmérsékleti változásoknak.

A hőmérséklet-növekedés a legsekélyebb, nyugati Keszthelyi-medencében volt a legnagyobb, 2000 és 2024 között 1,8 fokkal lett melegebb itt a Balaton.

A melegedés a tó élővilágára is hatással lehet, az enyhébb telek és melegebb nyarak kedvező feltételeket teremthetnek például bizonyos szubtrópusi és trópusi algák, halak és növények számára, amelyek így az őshonos fajokkal versenyezhetnek. Ha a hűvösebb körülményekhez szokott őshonos fajok nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni a változó éghajlathoz, akár a kihalás is veszélyeztetheti őket.

Kiemelt videóink