Nagy Márton ráküldi a Gazdasági Versenyhivatalt az élelmiszerboltokra

belföld
augusztus 28., 16:30

A kötelező akciózás júliusi kivezetése után túl nagyot emeltek az árakon az élelmiszerboltok Nagy Márton szerint, ezért a nemzetgazdasági miniszter felszólította a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy indítson vizsgálatot a kereskedelmi láncok ellen.

„A családok védelme érdekében bevezetett kormányzati intézkedések, mint az élelmiszer árstopok, a kötelező akciózás, illetve az online árfigyelő rendszer eredményesnek bizonyultak a szankciós infláció letörésében. Ugyanakkor a kötelező akciózás kivezetését követően a kereskedelmi láncok egyidejű és jelentős mértékű áremeléseket hajtottak végre alapvető termékek esetében [...]”,

áll a minisztérium közleményében.

Az infláció mérséklésére 2022 februárjában ársapkát rakott a kormány az olyan alapvető élelmiszerekre, mint a liszt, a napraforgóolaj, a sertéshús, a csirkehús, a 2,8 százalékos tej, a kristálycukor, a krumpli és a tojás, 2023 nyarán pedig ezt a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer váltotta fel. Az idén júliussal kivezetett intézkedés miatt egyes kereskedelmi láncoknál kénytelenek voltak korlátozni, mennyit lehet vásárolni az árstopos termékekből: a boltoknak nem érte meg ársapkás termékeket árusítani, a termelők pedig hoppon maradtak.

Nagy István agrárminiszter egyik becslése szerint a hatósági árak nélkül a legjobban rászoruló társadalmi rétegeknek akár harminc százalékkal emelkedtek volna az élelmiszerköltségei. A minisztérium szerint a kötelező akciózás kivezetésével a nagyobb élelmiszerláncok jelentősen megemelték a liszt, a 2,8 százalékos tej és a kristálycukor árát, egyes termékeknél akár nyolcvan-száz százalékos áremelést tapasztaltak.

A Gazdasági Versenyhivatal „megteszi a szükséges intézkedéseket”.

Az árstopok kivezetése utáni első reggelen megnéztük, mi a helyzet a nagyobb fővárosi üzletekben: akkor kiugró drágulásokat és meglepő áreséseket is láttunk. A 2023 végéig frissülő inflációfigyelő aloldalunk itt elérhető. (MTI)

Kiemelt videóink