Az aszály, a válság és az infláció után még az ársapka is betehet a krumplinak

ÉLET
2022 december 23., 09:08

Már nyáron is arról lehetett olvasni, hogy az extrém aszályos idő, a munkaerőhiány és a magas energiaárak miatt drága Magyarországon a burgonya, és hiány is van belőle. A novemberben életbe lépett, és nemrég meghosszabbított krumpli-árstop az elszálló árakra rövid távon ugyan megoldás lehet - bár mostanra már annyira drága lett a bevásárlásunk, hogy az egyes termékekre bevezetett intézkedések nem segítenek -, de az ársapkával valójában

sem a fogyasztók, sem a termelők, sem a beszállítók nem járnak jól. Bár a kormány még pár héttel ezelőtt is kitartott amellett, hogy nem fordulhat elő, hogy elfogy a krumpli, az árstop mégis olyan helyzetet idézhet elő, amikor az áruházláncoknak a hatósági ár és a kiszámíthatatlan euró árfolyam miatt nem fogja megérni még külföldi importot sem árulni. Bizonyos áruházak már korlátozzák, mennyit lehet vásárolni az árstopos termékekből, hogy elkerüljék a hiányt, hazai burgonya pedig a rossz időjárási körülmények, a bizonytalan gazdasági helyzet, az energiaválság és a támogatás hiánya miatt

már nem igazán maradt idénre.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT/Science Photo Library via AFP

Minden burgonyára vonatkozik

Magyarország már évek óta nem önellátó, ha krumpliról van szó: egyszerűen sokkal többet fogyasztunk belőle, mint amennyit meg tudunk termelni, mondja Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense. Hogy az aszály miatt az idei szezonban hiány lesz hazai burgonyából, már a betakarítási időszak elején, augusztusban látszott, a Szövetség pedig arra figyelmeztet:

január után alig kapunk majd magyar krumplit a boltokban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.