Karácsony épp a buszon zötyögött, mikor felhívta Tarlós, és azt mondta: „Gergely, tartsál ki, igazad van”

Budapest
október 03., 21:43

„Létrejött egy szokatlan és új helyzet: a főpolgármester a régi, a Közgyűlés azonban szinte teljes mértékben új” – vázolta a helyzetet Karácsony Gergely csütörtöki videójában, egy nappal az alakuló ülés előtt. Karácsony szerint a tagok közel 80 százaléka nem volt képviselő korábban, ami a fővárosi önkormányzat történetében példátlan mértékű vérfrissítés.

Azt ígérte, megpróbálja a lehető legjobbat kihozni az új helyzetből, az viszont „kétségtelen, hogy új erőkkel nehezebb új koalíciókat kötni, hiszen nem ismerjük egymást, nem ismerjük egymás szempontjait. Úgyhogy az elmúlt hetekben volt egy kis ajtócsapkodás.” A főpolgármester valóban intenzív időszakon van túl: többsége távolról sincs, hiszen az őt támogató listáról hat képviselő jutott be, míg a Tisza Pártnak és a Fidesznek 10-10 képviselője van, a Kutyapártnak és Vitézyéknek 3-3. Ebből kell összeszednie szavazásról szavazásra a többséget.

„Jövök be a hivatalba az 5-ös buszon, csörög a telefonom, és fölhívott Tarlós István főpolgármester úr” – mesélte Karácsony, akinek bár sok vitája volt Tarlóssal, azért tiszteli is. Karácsony szerint Tarlós azt mondta neki, hogy „Gergely, tartsál ki, igazad van. A főpolgármesternek meg kell tudnia választani a közvetlen kollégáit.” Karácsony szerint a volt főpolgármester elmondta, nem véletlenül választják közvetlenül ezt a tisztet, ehhez a felelősséghez pedig széles jogkörök kellenek.

photo_camera Forrás: Karácsony Gergely/YouTube

Karácsony szerint van igazság abban, hogy kihívója, a hozzá hasonlóan progresszív várospolitikát támogató Vitézy Dávid logikus választás lenne alpolgármesternek. Ő mégis kicsit máshogy látja a dolgot, mert szerinte az elmúlt „pokolian nehéz öt év” nagy teljesítményeihez szükség volt bizonyos kulcsszereplőkre – azzal pedig, hogy őt megszavazták, az elmúlt év teljesítményeit erősítették meg a választók.

„Én szívesen nyújtok békejobbot az egykori ellenfeleimnek, de ha a politika le akarja vágni a jobb kezemet, akkor ezt nem tudom megtenni” – mondta Karácsony, aki a jobbkezének Kiss Ambrust tartja. Tarlóst idézve azt mondta, abszurd dolog az, hogy a főpolgármester „ne tudja megválasztani a legközvetlenebb kollegáit, de a nyakába varrják az egykori ellenfelét”.

Karácsony azt javasolta, hogy két főpolgármestert válasszanak: egyet (Kiss) aki képviseli az elmúlt évek teljesítményeit, egy másikat pedig (Vitézy), aki a választók akaratát. Ezt azonban nem tudta áttolni, mert nincs meg 17 képviselő támogatása hozzá, ami azért lehet, mert a Tisza Párt az országos politikai stratégiájából vezeti le a városvezetési politikáját.

Bár most pénteken az együttműködés nem lehetséges, a kérdést elnapolják: „Ha nem is magányosan, de főpolgármesterhelyettes nélkül vágok neki a ciklusnak.” Kiss Ambrus a Fővárosi Önkormányzat főigazgatójaként folytatja, ahol Karácsony szerint lényegében ugyanazokat a feladatokat fogja ellátni, mint korábban

Az első egyeztetésről – melyen a Fideszt beleértve minden párt képviseltette magát – azt mondta, hogy meglepően jó hangulatú és konstruktív beszélgetés volt. Ezen elmondása szerint többek között a Szervezeti és Működési Szabályzatról, tehát az elkövetkezendő évek működésének alapdokumentumáról volt szó.

Elmondása szerint sok kérdésben megfogadta a frakciók javaslatait, amivel sok főpolgármesteri jogkör átkerült bizottságokhoz, „hogy a közgyűlési tagok úgy érezzék, hogy fontos tagjai legyenek” a döntéshozatalnak. Konkrétabban: a képviselők több felszólalási és felkészüli időt adnak, és több munkatársat foglalkoztathatnak. Karácsony a cégvezetők kinevezéséhez ragaszkodik, ahogy ahhoz is, hogy ugyanúgy eljárhasson a közgyűlés nevében, mint eddig.

Karácsony várja, hogy elkezdődhessen a fontos munka, szerinte minden frakció részéről a politikájukat jellemző, szimbolikus előterjesztések várhatók. „Sokkal több vita lesz, mint amit az elmúlt öt évben láttatok” – vetítette elő Karácsony, aki szerint nem biztos, hogy ez nagy baj.

Kiemelt videóink