Pert nyert Bige László a GVH-val szemben, de a Versenyhivatal nem hagyja ezt annyiban

gazdaság
október 10., 19:12

A Törvényszék október 3-i döntésével megsemmisítette a GVH korábbi határozatát számos tekintetben elfogadva a felperesek érveit, így például figyelmen kívül hagyta a társaság korábbi forgalmazójához, a KITE Zrt-hez köthető tanúk ellentmondásos nyilatkozatait – írja a Nitrogénművek a honlapján.

Bige László
photo_camera Bige László Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az ítélet alapján a Gazdasági Versenyhivatalnak újra kell értékelnie a bizonyítékokat, és a határozatban foglaltnál lényegesen szűkebb és enyhébb korlátozást állapíthat majd meg. A per befejezésével, illetve a perorvoslatot követően a már befizetett bírságot is vissza kell fizetnie.

Az ítélet jogerős, ellen fellebbezésnek nincs helye, de vele szemben felülvizsgálati kérelemmel lehet élni a Kúriához.

Korábban kartellezés miatt szabott ki a GVH 14,1 milliárd forintos bírságot az érintett cégekre, ebből 11 milliárd jutott Bige László cégére.

A Gazdasági Versenyhivatal azonban nem hagyja annyiban a dolgot, ahogy a honlapjukon megjelentetett közleményben írják: a GVH „nem engedi, hogy a Nitrogénművek kibújjon a felelősség alól”.

A hivatal felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, ugyanis szilárd meggyőződéssel kitart a GVH Versenytanácsának eredeti határozata mellett. Mindez azt is jelenti, hogy a GVH-nak az eddig már befizetett bírság visszafizetéséről sem kell intézkednie, így az a per végérvényes lezárultáig marad a központi költségvetés bírság számláján.

Még 2021 októberében zárult le az a vizsgálat, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy a Nitrogénművek Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó- és forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett – a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében – jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.