Soha nem kezdtek ilyen jól Európa-bajnokságot az olaszok

foci-eb
2021 június 17., 07:53

Sok tanulsága van az Európa-bajnokság első fordulójának, össze is gyűjtöttünk belőle nyolcat.

De közben már elindult a második kör, sőt megvan az Európa-bajnokság első biztos továbbjutója, a hihetetlenül magabiztos játékot bemutató Olaszország, miután Törökország után Svájcot is 3-0-ra intézték el.

Az eddig csodálatos olaszok

Ez az olasz válogatott tényleg nem olyan, mint amit megszoktunk tőlük, Mancini remek csapatot rakott össze. Nagy tornák kezdetén általában szenvednek, nagy nehezen továbbmennek a csoportból, aztán vagy megnyerik mégis az egész tornát, vagy nem.

Azt még pont nem próbálták ki, hogy meddig jutnak, ha nem a védelemre fókuszálnak, hanem a rengeteget futó középpályára alapozva a támadásokon van a hangsúly. Mindezt úgy, hogy a támadók mellett minden meccsen felbukkan egy kevésbé ismert játékos, az első meccsen a balhátvéd Leonardo Spinazzola, Svájc ellen pedig a duplázó Manuel Locatelli, akiről korábban könnyedén lemondott a Milan, és most a Sassuolóból próbálja majd megvenni a fél világ.

photo_camera Fotó: ALESSANDRA TARANTINO/AFP

Az olaszok egészen múlt péntekig soha egyetlen Eb-meccsen sem rúgtak három gólt, most két meccsből kettőn is. Oké, nem a legerősebb ellenfelek ellen, és messze még a vége. Mindenesetre 29 meccs óta veretlenek, az elmúlt 10 meccsükön gólt sem kaptak, miközben lőttek 31-et.

Bale, a gólpasszok mestere

Gareth Bale sorozatban már a 13. válogatott meccsén nem talált kapuba, most még egy 11-est is randán fölé bikázott Törökország ellen, mégis ő lett a meccs embere. Teljesen megérdemelten.

Az Azerbajdzsánban a fegyverbarátság okán szinte hazai pályán, két diktátor előtt játszó török válogatott semennyire sem tudott mit kezdeni azzal, hogy Bale visszalépett a középpályára, hogy onnan hosszú, hajszálpontos passzokkal hozza helyzetbe Ramsey-t. Háromszor játszották el, harmadszor Ramsey már nem hagyta ki a 100 százalékos helyzetet. Aztán a meccs végén szintén Bale játszott el egy ismétléses poént: kisszöglet után a vonal mellett végigrohant a kapuig, rá is lőtte, az még nem ment be. Egy percen belül a másik oldalról is eljátszotta ugyanezt, az ötösig olyan könnyedén eljutott, mintha ez a világ legegyszerűbb dolga lenne, és nem egy percen belül próbálta volna meg újra, de lövés helyett ezúttal passzolt, és az már gól lett. Törökország-Wales 0-2.

photo_camera Fotó: TOLGA BOZOGLU/AFP

A várakozásoktól messze elmaradó, meglepően gyenge török válogatott két forduló után 0 ponttal, 0-5-ös gólkülönbséggel áll, lényegében kiesett. Wales pedig, ha matematikailag még nem is, de gyakorlatilag tovább jutott 4 ponttal. Az olaszokkal játszanak majd a harmadik fordulóban, a döntetlen mindkét csapatnak tökéletes.

Orosz-finn háború

Kevés dologra lehet majd emlékezni az orosz-finn meccsből (1-0), ami az Eb eddig legbrutálisabb meccse volt, Rényi kolléga üvöltő csontzeneként foglalta össze a látottakat. A kevés szépség Mirancsuk gyönyörű csavarása volt, amivel az első fordulóban a belgák ellen gyászosan szerepelő házigazda oroszok megszerezték a győzelmüket. Ami jó hír, hogy az orosz csapat brazil származású jobbhátvédjének - aki a hátára esett az első félidő közepén, hordágyon vitték le a pályáról, és mentő szállította kórházba súlyos sérülés gyanújával - nincs gerincsérülése.

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Egy perc Eriksenért

Ebben a csoportban még bármi lehet, az oroszokat az első fordulóban 3-0-ra legyaluló belgák ma a finnektől 1-0-ra kikapó dánokkal játszanak. A meccs 10. percében kirúgják majd a labdát, hogy a nézők és a két csapat játékosai egy percig Christian Eriksent éltethessék, akinek az életét a pályán mentették meg múlt szombaton. (Eriksen mezszáma a 10-es, ezért döntöttek a 10. perc mellett.)

A 0-3 megemésztése

A sokkból felocsúdva visszanéztünk a magyar válogatott első meccsére Portugália ellen (0-3). A 83. percig egészen rendben volt a meccs, a magyar válogatott jól tartotta magát a sokkal jobb játékosokból álló Eb-címvédő ellen, ám ahogy egyre inkább elfogyott az erő, Rossi nem tudta minőségileg pótolni az elfáradt játékosokat - írta elemzésünkben Muraközy Balázs. Ezzel teljesen egybecseng Fiola Attila nyilatkozata, akinek a szavai szerint a magyar játékosok egyszerűen elfáradtak a folyamatos védekezésben. Az első fordulóban csak egy orosz játékos futott többet Nagy Ádámnál.

photo_camera Fotó: LASZLO BALOGH/AFP

Szily Laci először volt a Puskás Arénában, ahol leverték a szemüvegét, de a meccs szerinte még annál is szórakoztatóbb volt a helyszínen, mint amire számított, pedig eleve fergeteges mulatozást várt.

A szemüvegleverésnél komolyabb dulakodás volt a Deák téren a meccs alatt, ahol a második gól után portugál szurkolókat kezdtek fenyegetni, volt, aki megvédte őket, az lett a vége, hogy magyar mezbe öltözött férfiak estek egymásnak.

A verbális háború

Osztrák színekben a szerb származású gólszerző kezdett el gyökérkedni az észak-macedónok albán származású játékosával. Marko Arnautovicot eltiltotta az UEFA egy meccsre.

Háború a Coca-Cola ellen

Ez eddig nem a Coca-Cola Eb-je. Cristiano Ronaldo után az olasz-svájci meccs legjobbjának választott Locatelli is elpakolta az asztalról az üdítőt, és vízre cserélte. Ronaldo húzása 4 milliárd dollárt rontott a cég értékén, és láthatóan divatot teremtett.

Mai meccsek

Eddig meglepően jó meccsek voltak az Európa-bajnokságon, bízzunk a hasonló folytatásban.

15:00: Az első fordulóban jó teljesítményt nyújtó, mégis vereséget szenvedő két csapat találkozik: Ukrajna–Észak-Macedónia a C csoportban.

18:00: Az Eriksen újraélesztése miatt sokkolt dánok a végső győzelemre is esélyes belgákkal találkoznak a B csoportban. A meccset mindenképpen érdemes nézni, de a 10. percet feltétlenül.

21:00: A hollandok pazarul kezdték az első meccsüket az ukránok ellen, aztán belealudtak, és majdnem ráfáztak. Most az első fordulóban az észak-macedónokat 3-1-re legyőző osztrákokkal találkoznak. Sok gólra tippelek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.