A Microsoft nem adja fel: Jön a Surface 2

TECH
2013 szeptember 23., 16:31

Tavaly október 26-án a Microsoft beszállt a tabletbizniszbe. A Surface volt az olcsóbb megoldásuk: 500 dollárért egy tíz hüvelykes tablet, Windows RT 8-cal rajta. Az egészet különleges magnéziumból készítették, így próbálták hozzáadni a luxus érzését.

A másik tablettel, a Surface Pro-val a komolyabb felhasználókat célozták meg, teljes operációs rendszerrel, és erősebb hardware-rel. A sima Surface-nek az RT lett a halála. A rendszer hasonló a teljes Win8-hoz, annyi különbséggel, hogy a processzora miatt csak a Windows Store alkalmazások futtathatóak rajta. Ez megjelenéskor mindössze 10.000 alkalmazást jelentett.

A Surface Pro pedig ára miatt nem fogyott eléggé. Az erős tablet tetszett az embereknek, a 900 dolláros ár már kevésbé. Így történt hogy körülbelül egy milliárd bevételt hozott a két tablet, ami annyi mint amennyit elköltöttek a tablet reklámozására.

A Microsoft nem adja fel és újra próbálkozik.

Hétfőn bemutatták a folytatást, a Surface 2-t és a Surface Pro 2-t.

A Surface 2-ben Windows RT 8.1 fut. És a Microsoft szerint mostanra 100.000 alkalmazás érhető el ré. A Surface 2 könnyebb és vékonyabb mint az elődje, USB 3.0 van benne, Full HD-s kijelző, és az Nvidia legújabb mobilra szánt egysége, a Tegra 4. Ezzel gyorsabb és kevesebbet fogyaszt. Az 500 dolláros ár mellé egy évre ingyenes Skype hívások és 200 GB online tárhely is jár.

A Surface Pro 2 az erősebb tablet. Az Intel legújabb processzora van benne, és a professzionális felhasználóknak szánja. A legdrágább kiadásban 512 gigabájt tárhellyel és 8 gigabájt memóriával pakolta tele, amivel a tableten akadás mentesen lehet 6K-s videót vágni, zenét mixelni, játszani, vagy bármilyen munkát végezni. Az akkumulátor idejét 75 százalékkal hosszabbították meg.

A Microsoft azt állítja, hogy teljesítménye egy erős PC-vel vetekszik 900 dolláros árral.

A tabletek eredeti elképzelése, így a Ipadé is, tartalomfogyasztás volt. A Microsoft viszont ez ellen vonul csatába, és próbálja rávenni a felhasználókat a tartalom elkészítésre.

(A cikket írta: Tremmel Márk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.