A lányok oktatása jobb hellyé teszi a világot

oktatás
2013 október 13., 18:25
link Forrás

A lányok oktatásának ügye nem mellékes kérdés, a világ jövője múlk rajta. Nem véletlenül jelölték az ügy legismertebb képviselőjét, a már-már ikonikus alakká vált pakisztáni lányt, Malala Juszufzait Nobel békedíjra. 66 millió iskoláskorú lány hiába szeretne, nem tanulhat. Az alapfokú oktatásban ma 33 millióval kevesebb lány vesz részt a világon, mint fiú. Az oktatás kiterjesztése alapvető változást hozna a szegénység, az éhezés, és a közegészségügy legsúlyosabb gondjaival küzdő térségekben. Ha csupán Indiában és csak 1 százalékkal több lány részesülhetne középfokú oktatásban, az ország GDP-je 5,5 milliárd dollárral növekedne.

A jobb képzettség az egyéni kilátásokon is sokat javítana: egy lány, minden egyes középfokú oktatásban töltött évvel 20 százalékkal növeli reménybeli leendő keresetét. A legalább nyolc általános iskolai osztályt elvégző lányok közül negyedével kevesebben lesznek gyereklányként házasságba kényszerítve. Mióta ezt a postot olvasod, (azaz 2 perc alatt) 52 gyereklányt kényszerítettek férjhez valahol a világban. Ha ezek a lányok legalább 8 évet tanulhattak volna, talán csak tizenhárman lettek volna gyerekfejjel asszonyok.

Ha a lányok tanulhatnak, nemcsak jobban fognak keresni és kevésbé valószínű, hogy férjhez kényszerítik őket gyerekként, de a későbbi házasságkötés miatt a terhességeik túlélésére is jobbak az esélyeik. Most, 2013-ban a tizenkilenc év alatti lányok között a vezető halálozási ok a gyerekszülés alatt bekövetkező komplikáció. Nemcsak a nők, a gyermekeik sorsát is meghatározza, milyen oktatásban részesült az anyjuk: a tanultabb nők gyermekeinek kétszer annyi az esélyük, hogy megélik ötödik életévüket, és felnőve közülük kétszer annyian mennek maguk is iskolába, mint a képzetlen nők gyerekei. A reménytelen szegénység, az újratermelődő nyomor ördögi köre megszakítható. A kulcs az általános, mindkét nemre kiterjedő és mindenki számára elérhető oktatás.

Hollywood üzenete a lányokért
A lányok oktatásának fontosságára egyre többen próbálják felhívni a figyelmet. A napokban tartották a lányok oktatásának világnapját az ENSZ égisze alatt, és egyre-másra bukkanak fel a különféle figyelemfelhívó civil kezdeményezések is. Hollywood a „Girl Rising” című filmmel állt ki a lányok oktatáshoz való hozzáférése mellett.

Kilenc neves író és kilenc világhírű színész munkája Hollywood üzenete. Az Oscar-díjra jelölt Richard Robbins filmjének középpontjában reménytelennek tűnő sorsok és az oktatásnak az emberi szellem erejével világot megváltoztató ereje áll. Olyan hírességek adták nevüket és játékukat a filmhez, mint Meryl Streep, Anne Hathaway, Liam Neeson, Cate Blanchette, vagy a tinisztár Selena Gomez.

Kilenc történet képei sorakoznak a vásznon. Elrendezett házasságok, kislányból lett asszonyok, gyermekrabszolgák. A kambodzsai árvából, Sokhából éltanuló és jeles táncos válik, a nepáli Suma, aki zenét komponálva viseli el sorsát, és Ruksana, az indiai nyomornegyedből kiragadott példaként szimbolizálják annak a világszerte mintegy hatvanhatmillió lánynak az életét, az álmait, akik nem járhatnak iskolába. Érdemes lesz megnézni.

A filmet az Egyesült Államokban idén tavasszal mutatták be, ami a Rotten Tomatoes értékelése szerint 88 százalékot, az Imdb listáján 6,2 pontot ért el. Magyarországi bemutató, vagy DVD megjelenés ideje nem ismert, de a forgalmazó tervei szerint jövőre digitális tartalomként is valószínűleg mindenki számára elérhetővé válik a produkció.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.