Megfejtették a varázsgomba titkát

2014 július 3., csütörtök 13:31

gomba 2

Mindenki tudja, hogy az LSD-től és a varázsgombától lehet például hallucinálni, de eddig keveset tudtunk arról, hogy fizikailag mi történik az agyban pszichedelikus drog hatása alatt. (Néhány idióta LSD-s történetet itt írtunk meg.)

Német és brit tudósok a Goethe Egyetemen most a varázsgombában található pszichedelikus vegyi anyag, a pszilocibin agyra gyakorolt hatását vizsgálták. Mégpedig úgy, hogy 15 önként jelentkező tesztalanyt beinjekcióztak pszilocibinnel vagy csak placebóval, majd fMRI-vizsgálatnak vetették alá őket, és megnézték az agyról készült felvételeket, hogy lássák, az agy melyik területei volt aktívak adott időben.

A pszichedelikus élmény alatt az agy érzelmekért felelős primitívebb része hangsúlyosabbá vált, miközben például a hippokampusz (az emlékezet működésében és a térbeli tájékozódásban van szerepe) és az elülső cinguláris kéreg (a figyelmi hálózatban a vizuális szelekcióért felelős) is aktív. A tudósok tehát arra jutottak, hogy

az emberi agy varázsgomba hatása alatt hasonló aktivitást mutat, mint álmodás közben.

Az is kiderült, hogy pszilocibin hatása alatt több az összefüggéstelen és koordinálatlan aktivitás a magas szintű gondolkodásért, így az öntudatért felelős agyi hálózatban.

Brit kutatók egy ideje próbálkoznak azzal, hogy a depresszió néhány fajtáját pszilocibinnel kezelik, és a kísérletek korai stádiumában volt már példa pozitív eredményre. Amerikai tudósok pedig 2000 óta MDMA-val, azaz tiszta ecstasyval kezelnek olyan súlyos poszttraumás stressz szindrómában szenvedő betegeket, akiken a hagyományos pszichoterápiás kezelés és az antidepresszánsok sem segítettek. (Business Insider)