Lassan Budára szorulnak a hajléktalanok

Kétszer annyi hajléktalan ember él vidéki városokban, mint Budapesten. Öt év alatt legalább ötvenezren voltak kénytelenek hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni vagy hajléktalanszállást igénybe venni.

Ezt állapította meg egy kutatás, amelyet Február Harmadika Munkacsoport egy több tucat hajléktalan-ellátó szervezet közreműködésével működő önkéntes és független kutatócsoport készített. A munkacsoport immár 17. éve minden év februárjában több ezer hajléktalan ember életviszonyait rögzíti.

A szerdán közzétett kutatási összefoglaló szerint 2015. február 3-án 10 928 hajléktalan helyzetben lévő ember válaszolt az országos felmérés kérdéseire, közülük 3689 ember közterületen élt, 7239 ember hajléktalanszállón lakott. Ebben az évben is kétszer annyi fedél nélkül élő embert talált a felmérés a vidéki városokban (2488-at), mint Budapesten (1201-et).

Egy évvel ezelőtt korai volt azt gondolni, hogy Budapesten tartósan és jelentősen csökken a fedél nélkül élők száma. A helyzet inkább az, hogy évről-évre hullámzó, egészében enyhén csökkenő a közterületeken élők száma Budapesten - állítja a kutatás.

Ezen belül is a belső kerületekben csökken, Budán és a külső pesti, dél-pesti kerületekben növekszik a fedél nélkül élők száma.

A hajléktalanellátás öt év alatt legalább 50 ezer krízishelyzetben lévő embernek nyújtott segítséget. Ez egyben azt is jelenti, hogy hátrahagyott gyerekeikkel, közvetlen családtagjaikkal együtt öt év alatt legalább 100 ezer embert érintett közvetlenül a hajléktalanság Magyarországon.

Továbbra is nagyon sokan betegek, munkaképtelenek, tartósan munkanélküliek a hajléktalan helyzetben lévők közül, tíz hajléktalan emberből mindössze egy él rendszeres, kettő pedig alkalmi munkából.