Tízezren tiltakoznak a városligeti gigaberuházás ellen

Tbg
Budapest
2015 június 23., 15:01
comments 168

Tízezer aláírást gyűjtött össze két civil szervezet a Városligetbe tervezett gigaberuházás ellen.

A Ligettel határos városrészek, azaz egy zuglói és egy erzsébetvárosi szervezet a Fővárosi Közgyűlésen tiltakozott az új múzeumi negyed tervei miatt.

photo_camera Zugló és Erzsébetváros összefog (MTI Fotó: Kovács Attila)

 

A civilek a 444-nek összegezték, miért is gyűjtik az aláírásokat, miért tiltakoznak a beruházás ellen.

Nagyobbak lesznek a tervezett épületek, mint amiről eddig szó volt. Emiatt nagyobb építési telkeket mérnek ki, azaz tovább csökken a zöld területek aránya Budapest legfontosabb parkjában.

Az új Nemzeti Galéria épülete például 40 méter magas lesz, aminek az alapterületén több tízemeletes panelház elférne. Duna Pláza méretű tömb lenne, amely nem való a Városliget jelenlegi arculatába.

A látványtervek viszont hazudnak: a rajzokra túlméretezett fák és emberek kerültek, a valóságban sokkal robosztusabb lesz az új épület, amely most azért tűnik elfogadhatóbbnak, mert "négyméteres emberek" és "harmincméteres fák" veszik körül.

photo_camera A Magyar Zene Háza valós környezetben. A látványtervek és a valóság összevetéséről még több kép itt.

A VI., a VII és a XIV. kerületiek rekreációs célú közparknak szeretnék megtartani a Városligetet, és nem akarják, hogy turisztikai attrakció legyen belőle.

A civilek utaltak arra, hogy a főváros fejlesztési terveivel is ellentétes a Liget-projekt, hiszen az kimondja, a turisztikai fejlesztéseket elszórtabban, és lehetőleg barna mezős területeken kell kialakítani, nem zöld területeken. (Ilyenből van bőven, tessék csak a MÁV teljesen lakatlan területeire gondolni Rákosrendezőnél.)

Felhívták a figyelmet, hogy a Magyar Urbanisztikai Társaság is problémásnak tartja a projektet, mert a felsorolt érvek mellett elvonja a fejlesztési forrásokat olyan területekről, ahol valóban szükséges lenne a fejlesztés.

Az Új Erzsébetvárosi egyesület szerint maga a koncpeció, úgy mint Múzeumi Negyed is avíttas, egy nagyon régi elképzelést újítottak fel.

Szerintük bőven van olyan műemléki védettségű, de lerohadt épület a kerületben, ahova el lehetne helyezni több, a ligetbe tervezett múzeumot.

Attól is tartanak, hogy a környező területen az utóbbi években magukra találó ingatlanárak, a beruházás miatt - zaj, turisztikai terhelés stb. - újra csökkenni kezdenek, tehát elértéktelenednek a lakások.

Tartanak attól is, hogy a mostaninál sokkal nagyobb és  épülettömb (főként a Néprajzi Múzeum tömbje) a levegő áramlását is akadályozza, a Dózsa György és az Ajtósi dürer forgalma érezhetőbb lesz a beépítés miatt.

Zugló polgármestere, az ellenzéki Karácsony Gergő nemrég azt nyilatkozta, a XIV. kerületnek vannak még eszközei, hogy beakasszanak a 150 milliárdos gigaprojektnek, de egyelőre nem tudni, mire gondolt a városvezető, aki ma egyébként a Budapesti Olimpiát támogatta szavazatával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.