Hagyjátok békén a későn kelőket!

életmód
2016 április 03., 12:08
comments 195
  • „Ki az ágyból, lustaság!”
  • „Hasadra süt a nap!”
  • „Nézzenek oda, ki tisztelt meg bennünket a jelenlétével!”

Ilyen és ezekhez hasonló frappáns szövegekkel piszkálja a többségi társadalom jópofa tagjai azokat, akik képtelenek korán kelni. Az üzenet egyszerű: aki korán kel, aranyat lel, aki későn, az bűnt követ el.

photo_camera

Ezzel a régi vágású szemlélettel megy szembe a kronobiológia, ami szerint mindannyiunknak van egy belső órája (a cirkadián ritmus). Emiatt mindenkinek sajátos ébrenléti és alvási ciklusai vannak. És ez már születés előtt eldől: egy apró, de nagyon fontos neuroncsomag felel azért az agyadban, hogy megmondja, mikor, mit kell tenned. Ezen pedig nagyon nehéz változtatni.

A legtöbb ember középutas: kb. este 11-től reggel 7-ig alszik. Csakhogy rengetegen – a lakosság talán 40 százaléka – alapvetően nem erre vannak berendezve, egy órával korábban alszanak el, vagy egy órával később kelnek fel.

A Vox szerint ezen két módszerrel is lehet segíteni. Az egyik, hogy hetekig erőnek erejével korábban kell lefeküdni, így egy idő után hamarabb fel is kelünk. A másik szerint éppen fordítva: akár 2 órával későbbre ki kell tolni a lefekvést. Így egy idő után rájövünk, mikor optimális lefeküdni, hogy sikerüljön időben elaludni, és hogy pont jókor keljünk fel.

De körülbelül az emberek 1 százalékát tehetik ki azok az extrém esetek, amikor az ember, ha akarja, akkor sem tudja átállítani a belső óráját, azaz segítség (ébresztőóra, gondoskodó családtag, stb.) nélkül mindig túl későn fog ébredni. És az élete a belső órjával így sem lesz összhangban.

A kutatások szerint ráadásul aki ezt nagyon erőlteti, az még az egészségének is árthat. Ugyanígy vannak jelek, hogy az sem egészséges, ha valaki hétköznap korán kel, de a hét végén sokáig alszik.

Egyébként a fiataloknál alapból szélsőséges a helyzet: egy jó részük hagyományosan nem alszik eleget, de a kutatások szerint nem az a baj, hogy későn fekszenek le, hanem hogy korán kell kelniük. Ugyanis ha akarnak, sem tudnak időben elaludni, viszont az alváshiány miatt könnyebben hízhatnak el, válhatnak depresszióssá, de még a közlekedési balesetek is gyakoribbak lehetnek.

Minden tudományos bizonyíték ellenére továbbra is sok, koránkelésre képtelen embert bélyegeznek meg azzal, hogy egy partiarc, két végén égeti a gyertyát vagy nagyon lusta.

photo_camera

A Vox idézett is több embert, akinek nem este 11-től reggel 7-ig tart az alvási ciklusa. Volt, akit kirúgtak, amiért többször elbóbiskolt a munkahelyén. Másnak az orvos is csak annyit mondott, hogy ne igyon több kávét, és amikor így is elaludt, az orvos azt hitte, hazudik.

A B-society azért harcol, hogy rugalmasabbak, az éjszakai baglyokra is tekintettel legyenek a reggeli értekezletek, ha már rég beköszöntött az internetkorszak, amikor gyakorlatilag ott és akkor dolgozhatsz, ahol és amikor tudsz.

Ha mindenképp muszáj korán kelni, akkor legalább egy délutáni alvást be kell iktatni, annál alig van hasznosabb dolog. Aki nagyon eltökélt, annak ez a 10 tipp segíthet az egészségesebb pihenéshez:

  1. Nem szabad altatókat szedni
  2. Nem szabad koffeint fogyasztani (legalább délután)
  3. Nem szabad kék fénybe nézni éjjel és este
  4. Nem szabad különböző időpontokban kelni
  5. Nem szabad tovább aludni hétvégén, mint hét közben
  6. Nem szabad megfeledkezni a rendes alvás fontosságáról 
  7. Nem szabad este dolgozni
  8. Nem szabad megszakítani az alvást
  9. Meg kell tanulni meditálni
  10. Szunyókáljunk délután

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.