Tusnádfürdőnek és rejtélyes Afrika-kutatásokra is jutott az MNB-alapítványok pénzéből

2016 április 23., szombat 20:28
41

Péntek este derült ki, milyen elképesztő pénzszórást műveltek a Magyar Nemzeti Bank alapítványai.

Több cikket is írtunk arról, hogy a VS.hu kiadója több mint félmilliárd forintot kapott cikkekre. A VS.hu főszerkesztője szerint nincs ebben semmi szégyellnivaló, pedig van.

De jutott még pénz egy csomó minden másra, az Index például kiszúrta, hogy 5,2 millió forintot kapott a romániai Tusnádfürdőn megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem, ahol Orbán Viktor minden évben értékeli a világot, és pár éve bejelentette az illiberalizmust.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn bejelenti az illiberális demokráciát (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rejtélyes magánszemélyek is kaptak egy csomó pénzt, de hogy ők kik, az továbbra sem világos. Mindenesetre volt, akinek a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány ösztöndíjként háromszor 1,3 millió forintot fizetett egy ruandai tanulmányútra, hogy a nők politikai részvételét és a szingapúri fejlődési modellt vizsgálja. A lap szerint talán ugyanő volt az, aki két részben 3 millió forintot kapott egy kelet-afrikai tanulmányútra, amin vizsgálta „a tanzániai választások nemzetközi politikai következményeit”. Valaki pedig 2 millióból folytathatott terepkutatást Botswanában és Namíbiában.

Az MNB a költésekről azt mondta: ők nem szórták szét a pénzt, csak befektették. Az Együtt ezt máshogy látja, a párt hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett. (Németh Szilárd Fidesz-alelnököt is kérdezték az ügyről, de azt mondta, nem tudta megnézni, mennyi pénz ment el, mert túl buta hozzá a telefonja.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt