Ha profittermelésről van szó, nincs párja „Mészáros Lőrincnek”

gazdaság
2016 június 01., 11:29
comments 275

2015 volt az év, amikor elkezdett olajozottan működni a Simicska Lajos utáni kormányközeli pénzszerző gépezet. A korábbi, egy uralkodó szereplős pénzszivattyúzó modellt felváltotta több kisebb, de a lopható szektorokban hasonlóan agresszívan terjeszkedő szereplő, és felfuttatták az állam által lehetővé tett profittermelést. Lássuk, hogy sikerült-e túlteljesíteni az amúgy sem gyenge 2014-es évet tavaly.

„Mészáros Lőrinc”

A miniszterelnök szülőfalujának üzleti géniusz polgármestere tavaly dimenziót ugrott: fő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a tízmilliárdos árbevételű cégek közül a húszmilliárdos árbevételű cégek soraiba katapultált, köszönhetően a rengeteg állami csatornázási, árvízvédelmi és egyéb munkának, amit elnyert.

Itt az OTP által finanszírozott Mészáros-érdekeltségek árbevételének aktualizált grafikonja:

photo_camera 2010-hez képest meg-36-szorozták árbevételüket Mészáros Lőrinc cégei.

A Mészáros és Mészárosból 3,5 milliárd forint osztalékot, az R-Kordból további 750 millió forint osztalékot vett ki az elégedett tulajdonos. Ebből is látszik, hogy Mészáros cégei elképesztő nyereséghányaddal dolgoznak: a Mészáros és Mészáros esetében az árbevételnek kereken 20 százaléka az üzemi nyereség.

A főleg állami vasútépítésben utazó R-Kord 1,3 milliárdról 6,6 milliárdra növelte árbevételét. A Fejér-B.Á.L. esetében pedig különösen szép a milliárdot meghaladó árbevétel, hiszen Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégéről beszélünk, amit csak tavaly év közepén indítottak útjára.

A mezőgazdaság viszont, hiába az ország legjobban megtekintett mangalicafarmja, nem megy annyira az ország gázszerelőjének. Fő agrárcége, a Búzakalász 66 Kft. egészen jelentős árbevétel-csökkenést szenvedett el, sőt, egy Mészáros-cégtől egészen szokatlan módon veszteséges volt. Viszont a 2014-ben megszerzett Aranykorona Zrt. bővülni tudott, és idén már a Talentis Group-pal együtt megszerzett herceghalmi gazdaság, az Agrosystem is Mészáros agrárérdekeltségeit hízlalja majd.

Szíjj László

Az ellen-Közgép a most már Szíjj László kizárólagos tulajdonában álló Duna Aszfalt lett: ez a cég kapja a legnagyobb útépítési munkákat. A Duna Aszfalt döbbenetes, 124 milliárd forintos árbevételt ért el (2014-ben még 86,5 milliárd volt a bevétel), Szíjj maga pedig 4,1 milliárd forint osztalék tulajdonosa lett a sikeres év után. A 7 milliárdos adózott nyereségből még hagyott is a cégben.

photo_camera Látható, hogy a Duna aszfalt bruttó jövedelmezősége is évről évre javul, tehát egyre több nyereség jut egységnyi árbevételre: most már több mint tíz százalék.

A tiszakécskei illetőségű Szíjjről magáról nem tudni igazán sokat, de cégei Mészáros cégeivel szinkronban nyerik a közbeszerzéseket, sőt, most már közös cégük is van, a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. és a CLH Klímaszervíz Kft. Továbbá Mészáros Lőrinc vőjelöltje, Pálffy Balázs a Duna Aszfalt tulajdonában álló Kőrösaszfalt és a Magyar Építő fiatal vezérigazgatója. (Egyébként mindkét CLH cég taggyűlésén ő képviselte egyaránt Mészáros Lőrincet és Szíjj Lászlót a beszámoló mellé felkerült iratok szerint. Pálffy egyébként nem örül, ha szóba hozzák magánéletét, de örül, hogy ilyen fiatalon ilyen magasra jutott.)

Garancsi István

A miniszterelnök kötélbarátja egészen szerteágazó üzleti tevékenységet folytat: van építőipari vállalata (Market), ingatlanbirodalma (Szinva), bankja (Duna Takarék), fociklubja (Videoton), mezőgazdasági érdekeltsége (GyTT), de egy svájci központú, a magyar állam által kivételezett helyzetben tartott energiakereskedőben is van részesedése (ez a MET Magyarország, ahonnan az eredménytartalék terhére vették ki a 2,4 milliárdos osztalék nagy részét).

A Market Építő 51,6 milliárd forintra növelte árbevételét a tavalyi 47 milliárdról, a cég nyeresége nem volt túl nagy. A Szinvából 300 millió forint osztalékot vett ki az üzletember, nagyságrendben hasonló összeg üthette markát a MET osztalékából is.

Habony Árpád

A miniszterelnök titulus nélküli tanácsadója céget indított tavaly áprilisban – Orbán jogi tanácsadójával, Győri Tiborral közösen –, a Modern Media Group Zrt-t. Ez a nevéhez híven egy médiacég, de a médiaportfóliójukba tartozó termékeket általában nehéz olvasni, mert mindent eltakarnak az állami vagy állami céges hirdetések. Eddig is tudtuk, hogy olvasottságukhoz mérten aránytalanul sok állami pénzt kapnak a Habony-lapok, de a cég eredménye a várakozásokhoz képest is erős.

Az MMG így szerepelt működésének első, nem teljes évében:

803,9 millió forint árbevétel, 204 millió forint nettó profit.

Az eredményt nem vették ki osztalékként – sőt, a tuljdonosok 16 millió forint tagi kölcsönnel is finanszírozzák a cégüket –, de a kiegészítő mellékletből kiderül, hogy a cégben 280 millió saját tőke mellett több mint négyszázmillió forint szabad forrás van.

Vajna Andy

Andrew G. Vajna két fronton tette nélkülözhetetlenné magát a kormányközeli üzleti térben. Ő az egyik állam által kiválasztott kaszinótulajdonos, aki gyakorlatilag háborítatlanul, az állami szabályok által mindenfajta versenytől védve teszi zsebre a milliárdokat, másrészt pedig az ő cége vett állami hitelből televíziót, a TV2-t.

Kaszinói elképesztően jól mennek, különösen annak fényében, hogy a milliárdos bevételekhez képest milyen minimális beruházást igényelnek. Akit érdekel, így néz ki, amikor egy kaszinótulajdonos arról rendelkezik, hogy akkor a cége utaljon 6,128 milliárd forintot a számlájára:

photo_camera Ennyi!

A TV2-ből még nem látni, mikor lesz üzleti siker, valószínűleg még több környi eximbankos hitel és hatalmas adag állami hirdetés után derül majd ki. Viszont egy kormányrendeletnek köszönhetően (akárcsak az RTL) most már pénzt kérhetnek a műsoruk terjesztéséért.

Tiborcz István, Paár Attila

A miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly ismeretlen összegért eladta fő cégét, a közvilágítási közbeszerzések megnyerésében utazó Elios Zrt-t egy győri építőipari vállalkozónak, Paár Attilának. De nem maradt üzletileg tétlen: a HCS Experts nevű cégből 470 milliós osztalékot vett fel tavaly.

Paár cégei pedig bombaformában vannak. A West Hungária Bau 20-ról 25 milliárdra növelte árbevételét, a cégből 1,12 milliárd forintot szedett ki osztalékban. A Tiborcztól megszerzett Eliosból hasonló nagyságrendű pénzt, 972 millió forintot. Kisebbik, az építőipari közbeszerzésekben nem rosszul szereplő cége, a PBE félmilliárdról másfélmilliárdra bővítette árbevételét.

Sánta János, ifj. Sánta János

A hódmezővásárhelyi dohánykirály-dinasztiát hiába segítik sorozatban kedvező kormányzati beavatkozások, csak nem tud mészárosi, tiborczi vagy habonyi értelemben komolyan vehető nyereséghányadot felmutatni.

A Contnental Dohányipari Zrt. árbevétele például esett, 25,7 milliárdról 23,9 milliárdra, miközben az adózott eredmény feleződött, 616 millióról 268 millióra. A kis- és nagykeres cégük, a Tabán Trafik árbevétele 23,8 milliárdról 20,3 milliárdra esett, adózott nyeresége is csak 206 millió forint volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.