Nyomoznak a botrányos hortobágyi legelőpályázatok miatt

mezőgazdaság
2016 június 02., 13:58
comments 33

„Kötelességem közzétenni, hogy mindenki láthassa, hogyan lopják el Orbán emberei az Európai Uniós pénzeket a földeken keresztül”. Ezzel hozta nyilvánosságra a közelmúltban Gőgös Zoltán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentését. A dokumentum mé 2014-ben készült, a hortobágyi legelőpályázatokról szól.

A Kehi azt természetesen nem írta le, hogy Orbán emberei lopják az uniós pénzeket a földeken keresztül, de az kétségtelen, hogy az eredetileg nem nyilvános, egy perben azonban bemutatott jelentés nagyon súlyos megállapításokat tartalmaz arról, hogyan lehetett földekhez jutni.

Az ellenőrzési hivatal szerint 59 esetben a Hortobágyi Nemzeti Park olyan pályázatot hirdetett ki nyertesnek, amely nem felelt meg a kiírásnak, ezért érvénytelennek kellett volna nyilvánítani.

Olyan állatokkal is lehetett legelőt nyerni, amelyek nem is legelnek, így például volt olyan győztes, akinek csak sertése vagy baromfia volt, 50 darab fehér magyar kacsával is be lehetett húzni egy jó legelőt.

Aztán volt, akiknek nem is volt állata, csak bérelt a pályázat idejére, kifejezetten a legelők megszerzése miatt. Ők azóta sem végeznek semmilyen érdemi mezőgazdasági tevékenységet, a földeket felveri a gaz. Közben hoppon maradtak olyanok, akiknek valóban voltak legelő állataik.

Sokan teljesen kamu adatokat adtak meg. Az ellenőrzésen nem akadtak fent, ami nem csoda, mert az 1600 pályázat értékelését 4 alkalmazott és egy ügyvéd végezte 60 nap alatt. A pályázatok valóságtartalmát ennyi idő alatt képtelenség ellenőrizni, ez egyébként nem is kötelező, de olyan esetben sem tették ezt meg, ahol nyilvánvaló ellentmondás volt.

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője kérdezte meg Fazekas Sándor agrárminisztertől, hogy vajon milyen következménye lett a Kehi-jelentésének, mennyi szerződést bontottak fel, megnézték-e a többi nemzeti park hasonló pályázatait, egyáltalán kik alkották meg a visszaélésekre lehetőséget adó pályázati rendszert, felelősségre vontak-e bárkit?

Fazekas miniszter a válaszát azzal a sajnálkozással kezdte, hogy egy 2014-es üggyel kell foglalkoznia. (Lehet, hogy a miniszter számára a Kehi-jelentés már a régmúlt, de annak nem nyilános megállapításait csak most májusban osztotta meg a közvéleménnyel az MSZP-s Gőgös.) Fazekas szerint már át is alakították a pályáztatási rendszert azóta.

És egyébként is: A Kehi a vizsgálata során

„a pályázati eljárások közel 80%-át aggálytalannak találta”.

Fakezas úgy számol, hogy a Kehi szerint mindössze 17 pályázó közölt a valóságnak nem vagy nem teljesen megfelelő adatokat. „Ezek mind olyan nyilatkozatok voltak, amelyeket az Igazgatóság köteles volt valós tartalmúnak elfogadni” - védi a pályáztatást Fazekas. Mindenesetre ha már a Kehi utólag kiszúrta a szabálytalanságot, 17 kifogásolt szerződést felmondták. Két esetben a bíróság nem osztotta a Kehi álláspontját, ott maradhattak a bérlők.

És akkor most térjünk rá arra, hogy elmarasztaltak-e valakit. A válasz talán meglepő:

NEM.

Fazekas ennyivel elintézi az erre vonatkozó kérdést:

„A Kehi jelentés kapcsán büntető feljelentést az Igazgatóság nem tett. Ilyen jogkövetkezményt egyik Kehi észrevétel tekintetében sem ír elő a jogszabály.”

Megkérdeztük a Kehit is, hogy ők tettek-e feljelentést az általuk feltárt számos visszásság miatt.

A Kehi azt válaszolta, hogy a vizsgálatuk ideje alatt „az ellenőrzés tárgyát képező szerződések még nem voltak megkötve, akkor még csak a pályázatok bírálatára került sor”. Ezért a Kehi arra tett javaslatot, hogy „azokban az esetekben, ahol az egyes nyertes pályázatok tartalmának valódisága megkérdőjeleződött, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság csak abban az esetben kössön szerződést, ha a pályázó a pályázatában foglaltak valódiságát igazolni tudta”.

Fazekas ehhez képest mondjuk azt írta, hogy ők már megkötött pályázatokat mondtak fel, és abból is csak 17-et. A Kehi viszont a jelentésben 59 olyan pályázatról ír, amit érvénytelennek kellett volna nyilvánítani.

De tettek-e feljelentést? Tudjuk, Fazekas szerint erre semi ok sincs. De korábban a Kehi saját tevékenségéről azt írta, hogy ha a vizsgálatuk során bűncselekmény gyanúját állapítják meg, minden esetben feljelentést tesznek.

És akkor most kapaszkodjon meg Fazekas Sándor:

„A Hivatal a vizsgálatról készített jelentését később az ügyben nyomozást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda kérésére a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátotta.”

Vagyis a Kehi szerint van rendőrségi nyomozás. Hogy mióta, azt nem tudjuk, mert megkeresésünkre a rendőrség szűkszavúan csak ennyit válaszolt:

„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekeire tekintettel nem kívánunk adni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.