Már pakolják ki az Iparművészeti Múzeumból, és nagyban hordják le Fertődre az Esterházy-kincstárat

MŰVÉSZET
2016 december 06., 07:45
comments 190
A fertődi kastély és parkja a magasból. Forrás: Wikimedia.
photo_camera A fertődi kastély és parkja a magasból. Forrás: Wikimedia.

"Olyan szigorú nyilatkozási tilalom van mifelénk, hogy el sem tudja képzelni. De tényleg :("

- írta pénteken válaszként az Iparművészeti Múzeum (IMM) dolgozója, akivel tavasz elején még zavartalanul tudtam levelezni arról, hogyan zajlik az Esterházy-gyűjtemény leköltöztetése a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesbe.

Akkor, egész pontosan április 1-én részletesen beszámoltunk arról, hogy hiába tiltakozik a múzeumi szakma, Orbán Viktor Fertődre szállítja a legnagyobb, legértékesebb, és gyakorlatilag egyetlen teljes épségben fennmaradt magyar főúri kincstárat, az Esterházy-gyűjteményt.

link Forrás

A Magyar Versailles!

Márciusban kezdődött meg a részben a Nagytétényi Kastély kiállításán szereplő, az Esterházy család fraknói hercegi ágához kötődő bútorok átszállítása. Ez 33 tételt, összesen 50 bútort jelentett.

A gyűjtemény nagyobbik részét idáig a múzeumban tárolták. Most viszont, miután valaki megszellőztette a dolgot, kérdésünkre az illetékes Emberi Erőforrás Minisztériuma elismerte, hogy

már pakolják ki az Iparművészeti Múzeum raktárát, folyamatosan szállítják le Fertődre az ötvösgyűjteményt. Két hét alatt, három etapban összesen 130 műtárgyat vittek el és töröltettek a múzeum leltárából.

Az EMMI szerint sem különleges, sem gyorsított eljárásról nincs szó, furcsa viszont, hogy a múzeum főigazgatója körlevélben tiltotta le a dolgozókat a sajtónyilatkozatoktól, a minisztérium pedig a főigazgatót utasította arra, hogy kerüljék a nyilvánosságot. A Cselovszki Zoltán vezette múzeum nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre.

A kormány 2010 óta összesen 5 milliárd forint uniós forrást költött arra, hogy egy igazi kulturális turisztikai központot és valóságos ékszerdobozt faragjon a fertődi Esterházy-kastélyból. Ide akarják összeterelni a teljes magyar Esterházy-gyűjteményt.

Az Esterházy-kincstár darabjai a Magyar Állam tulajdonában vannak, vagyonkezelőjük idáig az Iparművészeti Múzeum volt. 2013 decemberében viszont kormányhatározatot fogadott el a kabinet arról, hogy létrejön Fertődön az Eszterháza-központ, múzeumi szakmai besorolású közgyűjtemény, és az Esterházy család tulajdonából a múzeumhoz került tárgyakat ide kell átadni.

2013 nyarán Orbán maga vezetett kihelyezett kormányülést Fertődön, és járta körül a helyszínt a központ élére kinevezett Bardi Teréziával. A miniszterelnök már akkor ingerülten vonta kérdőre egykori lelkészét, hogy miért haladnak ilyen lassan a tervek.

link Forrás

Az EMMI ezért most részletesen megindokolta azt is, miért tartott idáig a projekt megvalósulása. Sok-sok munka volt vele, a múzeum kezdődő felújítása miatt viszont már nem lehetett tovább várni a szállítással.

A 2014-es évet elvitte az ütemezési javaslat elkészülése, a műtárgyak listázása, restaurátori előkészítés, fotózás, digitalizálás, állapotfelmérések, tisztítás, majd ahol szükséges volt, indult a restaurálás. Következő évben a restaurálás folytatásán túl az adatlapok készítése és csomagolás, az átadás-átvétel előkészítése volt a sorrend.

Orbán idén márciusban újabb kormányhatározatot szignált azzal, hogy "a hazai közgyűjtemények adják át az Eszterháza Központnak a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesből elszármazott vagy az Esterházy család fraknói hercegi ágához kötődő vagy vélelmezhetően egykor hozzájuk tartozott” műtárgyakat.

Balog miniszter és Cselovszki erre már haptákba vágta magát, és az igazgató azonnal utasítást adott előbb a fraknói ághoz tartozó, majd most az IMM raktárában lévő ötvösgyűjtemény szállítására, átadására, és leltári törlésére.

Aggódik a szakma

Az Esterházy-kincstár díszfegyverek, ötvösművek, serlegek, öltözékekek gyűjteményét jelenti, de elefántcsont faragványok, nemesfémek, Mátyás király, II. Lajos és Habsburg-méltóságok adományai is részét képezik.  

A fertődi kastély szemből. Fotó: Wikimedia.
photo_camera A fertődi kastély szemből. Fotó: Wikimedia.

Viszont a teljes kincstárnak csak kis részét, az egykoron soproni és budai palotában tárolt bútor- és kerámiagyűjteményt tartották valaha Fertődön, a nagyobbik felét (az azóta elcsatolt) fraknói vár kincstárában őrizték, mielőtt az IMM-be kerültek. Ez 55 tétel, a teljes gyűjtemény több mint 450 tételből áll. Az új koncepció szerint így is mindent leszállítanak egy tető alá Fertődre, amit

a szakma nagy része szakmaiatlannak, történelmietlennek tart, és veszélyesnek is. Az elmúlt 70 évben az IMM-ben óvták a kincsek állagát, és most nem látják biztosítottnak a biztonsági és garanciális feltételeket.

Ahogy tavasszal írtuk, emiatt mondott le 2014 elején Takács Imre, az IMM egykori igazgatója, de kritikusan szólalt fel az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottsága, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöksége, és a Régészeti és Művészettörténeti Társulat is.

A miniszterelnöki akaratot teljesítő EMMI állítja, minden a legnagyobb rendben zajlik. Az ötvöstárgyak fogadásához, őrzéséhez szükséges trezorszobát kialakították, a központ "a szakszerű műtárgyszállításhoz kapcsolódó feltételeket megteremtette (...), az átadás-átvételkor szükséges szakértői vizsgálatok lezajlottak, ezért a harmadik ütem szerinti műtárgyak áthelyezése a napokban megtörténhet." A muzeális intézmény működése tekintetében, írja a minisztérium, a jogszabályban előírt szakmai garanciák teljesülnek,

a válaszból mégis kiolvasható, hogy három év alatt sem sikerült a műtárgyak fogadására alkalmas állapotba hozni a kastélyt.

"A nyugati szárny felújítása I. ütemének befejeződéséig (várhatóan 2017 tavaszáig) a műtárgyak bemutatása, illetve biztonságos elhelyezése a jelenlegi kiállítási térben, továbbá egy külön erre a célra  megépített helységben történik" - írják, ami azért is furcsa, mert a kastély e célból történő rekonstrukciójára 1,5 milliárd forintot különített el egy már több mint három évvel ezelőtt aláírt kormányhatározat.

A hírek szerint a gyűjtemény textil anyagát azért csak 2017 első negyedévében tervezik szállítani, mert ez a legkényesebb anyagforma, ami a kincstár részét képezi, és még nem áll teljesen rendelkezésre a fogadásra szánt helyiség.

Tavasszal, amikor még hivatalban volt, kérdéseinkre válaszul L. Simon László kulturális örökségvédelmi államtitkár is azt írta, még zajlik a felújítás. Azt nem tudta megválaszolni, mekkora értéket képvisel a gyűjtemény, és milyen összegben kötöttek rá biztosítást. Az EMMI védelmében legyen mondva, hogy L. Simon, és az akkor még nyilatkozni engedett Cselovszki főigazgatóval szemben ők legalább azt meg tudták mondani, pontosan hány tárgyat vesz át a kormány az új központ számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.