Végre valami, amiben 2016 jobb volt az előző éveknél

szexizmus
2016 december 28., 18:02

Minden évben egyre nagyobb örömünk telik ennek az összeállításnak a kialakításában.

Egy lista az év legbunkóbb megjegyzéseiről, performanszairól. Akad ennél jobb buli is, mint átlapozni egy sor ostobaságot, de tény, hogy mióta elindult a Feminfo, évről-évre kevesebb az idézhető, közszereplők által nőkre tett sértő kijelentés.

A már 2014-ben sem PC megszólalásokhoz, és a véleménydiktatúra 2015-ös áldozataihoz képest idén alig volt hőbörögni valónk. Ha tavaly egy év végi bravúros hajrával nem robban be Ákos és Magyarország harmadik legrangosabb közjogi méltósága, Kövér László a felsorolás élére, bizony alig-alig lett volna mit szerepeltetnünk.

Idén megint csak egy szerény listával tudunk szolgálni abban bízva, hogy jövőre tovább szűkül a mezőny.

A sportéletben eleve jellemző a sportolókat, sportolónőket infantilizáló, atyáskodó hangnem, de néhány megszólaló idén ezen is bőven túlment.

Kiss László habzsolta az életet

2016 leghangosabb botránya kétségkívül Kiss Lászlóé volt, egy több évtizedes bűncselekmény(sorozat?) újra napirendre került. A reakciókra nincsenek szavak. A Kiss Lászlót mentegető, a megerőszakolása idején alig 18 éves áldozatot és az újságírókat pocskondiázó csapat emlékezeteset alkotott:

Csak a Fradi!

A futballvilágból a Fradi kapusa mellett a Groupama Arénát üzemeltető cég számára készített, a Fradi és a Felcsút meccsét reklámozó kukkolós videó is nagyot ment szexista bunkóság kategóriában. Megbüntették a sportklubot a szurkolói szexista, a női partjelzőnek szóló bekiabálásai miatt.

link Forrás

Oké, a Diósgyőr edzője is magyarázkodásra kényszerült azután, hogy csapata teljesítményét szidva lánycsapathoz hasonlította őket.

Becsületükre legyen mondva, mindannyian gyorsan kapcsoltak, vagy ha segítettek is nekik ebben, úgy is szép eredmény.

Ifjabb Knézy Jenő ehhez képest idén csak annyit tudott felmutatni, hogy a kajakozó olimpiai bajnok nők eredményét kétszer is így konferálta fel a tévénézőknek:

"azért ez férfimunka volt"

Az egyetemeken továbbra is akad röhögni- és hörögnivaló

Az egyetemi élet kategóriában több is jelöltünk van, a fiatalokat még/már nem mérgezi a politikai korrektség, az idősebbeknek pedig csak jószándékú szexizmusra futja.

Jóindulatú szexizmust is oktathatna az lányokat a mérnöki pályára terelni próbáló Vajta László dékán:

"Egy igazán szép informatikai megoldáshoz például nagy segítséget nyújt az esztétikai érzék, és e téren a hölgyek verhetetlenek."

Lányok, pályaválasztás ide vagy oda, a családalapításról semmiképp se feledkezzetek meg!

December elején jelentkezett pályázatával a Szegedi Tudományegyetem HÖK-ös Pop sítábora. Igényes, szellemes plakátjuk a Jogászbálosok szellemi holdudvarára rímelően világossá tette, kikre számítanak a rendezvényeiken.

A politikusok idén mindeddig példátlan önuralomról tettek tanúbizonyságot

Példás fejlődéstörténet, köszönjük!

A kevés kivétel egyike Kubatov Gábor országgyűlési képviselő, a Fidesz pártigazgatója, aki egy oroszlányi lakossági fórumon osztotta meg, milyen elvárásokat támaszt gyermekei felé azok nemétől függően.

“Az én okom a fiam jövője. Van két lányom is, de remélem, hogy őket majd elveszi valami fiatalember, és eltartja őket.”

A második helyet a vén kurvákat emlegető szolnoki polgármester nyerte el, holtversenyben a volt MDF-es frakcióvezetővel, Herényi Károllyal, aki a mára váratlanul a Hír Tv-hez igazoló Kálmán Olgával adott elő valami megmagyarázhatatlant az ATV stúdiójában.

Azért akadt az év végére ismét legalábbis homlokráncolást érő megszólalás. A nyolcadik kerület polgármestere, Kocsis Máté oktatta ki a “kedves, fiatal hölgyeket” arról, nincs szükség az okvetetlenkedő kérdéseikre (mi lesz a szegényekkel), ő és a munkatársai tudják és teszik a dolgukat.

link Forrás

Reklám, pszichológia

Régi vágyunk teljesült, amikor egy nemzetközi porondon is sikeres magyar reklámszakemberrel, Galáczi Karolinával beszélgethettünk arról, milyen a jó reklám és hogy Magyarországon miért ragaszkodnak még mindig sokan a megszokott klisékhez, ha nőkről vagy nőknek szóló reklámokról van szó.

Ezután aztán egész évben szívtuk a fogunkat, mikor a hazai szakemberek által kreált anyagokba futottunk bele, legyen szó a GVH anyagairól, a férfias-nőies ajándékokat mutató facebookos nyereményjátékról, vagy a Tchibo mártír anyáknak készített súlyos tévedéséről.

link Forrás

Az év másik számunkra nagyon fontos interjúját pszichológusokkal készítettük. Máriási Dóra és Molnár Erikát arról kérdeztük, miért ragadt bele a szakma nagy része az ő esetükben is a mai életutakra már egyre kevésbé jellemző sémákba, és miért nem képes a segítő szakmákban dolgozók jelentős része sem elfogadni, hogy a hagyományos nemi szerepek egyre többekre inkább terheket rónak, mint hogy a boldogsághoz vezető egyetlen utat jelentenék.

Közszolgálat!!

Egy hétvégén délelőtt sugárzott adásban egy műbetyár karikás ostorral verte a köztévé riporterét valami kamu hagyományőrző zsibvásári attrakacióként. Hogy mindez hogyan fér össze az MTVA közszolgálati szerepével, azt továbbra sem tudni.

link Forrás

A köztévé sajtóosztálya szerint folkorisztikus geg az, hogy

“Az ilyen nőt meg köll becsülni, mert bírja a verést, ez jó asszony lesz!”

" A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki!"

A Médiatanács szerint pedig „ízlésbeli kérdés", hogy ki mit gondol a tréfásnak szánt karikás ostorral verésről, és különben is, a riporternő önként vállalkozott erre a szerepre.

Köszönjük mindenkinek, egyiket sem feledjük!



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.