Megkínozták a börtönben Putyin egyszemélyes ellenzékét

2017 február 28., kedd 4:20
61
Ildar Dagyin 2014 áprilisában, egy kormányellenes tüntetésen. Az aktivistát 2015 decemberében három év börtönre ítélték, mert magányosan tüntetett Putyin ellen. AFP PHOTO / PHILIPP KIREEV Fotó: PHILIPP KIREEV

Vasárnap kiszabadult szibériai rabságából Ildar Dagyin, akit 2015-ben ítélt három év börtönre az orosz bíróság, mert magányosan tüntetett Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az orosz törvényhozás 2012-ben, a Putyin megválasztása elleni tiltakozások idején szigorította a gyülekezési törvényt, az új szabályok értelmében az engedély nélkül tüntetőket akár be is börtönözhették.

Engedélyt pedig elég nehéz szerezni, mert a szigorított törvények szerint már az is törvénytelen, ha valaki fél éven belül kétszer tüntetne.

Dagyint egy olyan "tüntetésért" ítélték el, amin egymaga vett csak részt. Jellegéből adódóan a magányos tüntetés békés volt, Dagyin egymaga nem készült megrohamozni semmit.

Szabadulása után az aktivista arról mesélt, hogy a szibériai büntetőkolónián - v.ö. gulag - az őrök rendszeresen kínozták. A hatóságok tagadják ezt.

Dagyin szabadon engedéséről az orosz alkotmánybíróság határozott. Február 10-én kezdett felülvizsgálatuk szerint vizsgálni kell, hogy a büntetés arányban állt-e a vélt bűncselekménnyel. Február 22-i ítéletükben arra jutottak, hogy nem, egy magányos tüntető nyilván nem jelentett olyan veszélyt a közrendre, ami indokolhatná a hároméves börtönbüntetést.

Bár az ítéletet már szerdán kihirdették, az üzenet lassan, nagyon lassan jutott el csak Dagyin szibériai börtönéig, így csak négy nappal később szabadulhatott. (Via Amerika Hangja)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt