Megkínozták a börtönben Putyin egyszemélyes ellenzékét

Ildar Dagyin 2014 áprilisában, egy kormányellenes tüntetésen. Az aktivistát 2015 decemberében három év börtönre ítélték, mert magányosan tüntetett Putyin ellen. AFP PHOTO / PHILIPP KIREEV

Vasárnap kiszabadult szibériai rabságából Ildar Dagyin, akit 2015-ben ítélt három év börtönre az orosz bíróság, mert magányosan tüntetett Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az orosz törvényhozás 2012-ben, a Putyin megválasztása elleni tiltakozások idején szigorította a gyülekezési törvényt, az új szabályok értelmében az engedély nélkül tüntetőket akár be is börtönözhették.

Engedélyt pedig elég nehéz szerezni, mert a szigorított törvények szerint már az is törvénytelen, ha valaki fél éven belül kétszer tüntetne.

Dagyint egy olyan "tüntetésért" ítélték el, amin egymaga vett csak részt. Jellegéből adódóan a magányos tüntetés békés volt, Dagyin egymaga nem készült megrohamozni semmit.

Szabadulása után az aktivista arról mesélt, hogy a szibériai büntetőkolónián - v.ö. gulag - az őrök rendszeresen kínozták. A hatóságok tagadják ezt.

Dagyin szabadon engedéséről az orosz alkotmánybíróság határozott. Február 10-én kezdett felülvizsgálatuk szerint vizsgálni kell, hogy a büntetés arányban állt-e a vélt bűncselekménnyel. Február 22-i ítéletükben arra jutottak, hogy nem, egy magányos tüntető nyilván nem jelentett olyan veszélyt a közrendre, ami indokolhatná a hároméves börtönbüntetést.

Bár az ítéletet már szerdán kihirdették, az üzenet lassan, nagyon lassan jutott el csak Dagyin szibériai börtönéig, így csak négy nappal később szabadulhatott. (Via Amerika Hangja)