Megkínozták a börtönben Putyin egyszemélyes ellenzékét

külföld
2017 február 28., 04:20
comments 60
Ildar Dadin 2014 áprilisában, egy kormányellenes tüntetésen. Az aktivistát 2015 decemberében három év börtönre ítélték, mert magányosan tüntetett Putyin ellen. AFP PHOTO / PHILIPP KIREEV
photo_camera Ildar Dagyin 2014 áprilisában, egy kormányellenes tüntetésen. Az aktivistát 2015 decemberében három év börtönre ítélték, mert magányosan tüntetett Putyin ellen. AFP PHOTO / PHILIPP KIREEV

Vasárnap kiszabadult szibériai rabságából Ildar Dagyin, akit 2015-ben ítélt három év börtönre az orosz bíróság, mert magányosan tüntetett Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az orosz törvényhozás 2012-ben, a Putyin megválasztása elleni tiltakozások idején szigorította a gyülekezési törvényt, az új szabályok értelmében az engedély nélkül tüntetőket akár be is börtönözhették.

Engedélyt pedig elég nehéz szerezni, mert a szigorított törvények szerint már az is törvénytelen, ha valaki fél éven belül kétszer tüntetne.

Dagyint egy olyan "tüntetésért" ítélték el, amin egymaga vett csak részt. Jellegéből adódóan a magányos tüntetés békés volt, Dagyin egymaga nem készült megrohamozni semmit.

Szabadulása után az aktivista arról mesélt, hogy a szibériai büntetőkolónián - v.ö. gulag - az őrök rendszeresen kínozták. A hatóságok tagadják ezt.

Dagyin szabadon engedéséről az orosz alkotmánybíróság határozott. Február 10-én kezdett felülvizsgálatuk szerint vizsgálni kell, hogy a büntetés arányban állt-e a vélt bűncselekménnyel. Február 22-i ítéletükben arra jutottak, hogy nem, egy magányos tüntető nyilván nem jelentett olyan veszélyt a közrendre, ami indokolhatná a hároméves börtönbüntetést.

Bár az ítéletet már szerdán kihirdették, az üzenet lassan, nagyon lassan jutott el csak Dagyin szibériai börtönéig, így csak négy nappal később szabadulhatott. (Via Amerika Hangja)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.