Népszavazás jöhet a Liget projektről

Budapest
2017 március 24., 16:37

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?”

Ez az a kérdés, amit Moldován László, ligetvédő és hetedik kerületi LMP-s képviselő népszavazási kezdeményezés keretében nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz. És az a helyzet, hogy a bizottság

hitelesítette a kérdést.

Ennek értelmében Moldován elkezdhet aláírásokat gyűjteni, ha 15 napig nem támadják meg a Fővárosi Választási Bizottság határozatát. Ezek után az olimpiás népszavazási kezdeményezéshez hasonlóan itt is 138 ezer aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a budapestiek szavazhassanak a kérdésről. Az Index úgy tudja, hogy az LMP nem szeretne nyáron aláírásokat gyűjteni, ezért elképzelhető, hogy a hitelesített kérdést később újra beadják.

Moldován egyébként nem csak ezt az egy kérdést adta be, hanem még kettőt. Az egyik elkaszált kérdés 3 százalékban maximalizálta volna a Városliget beépíthetőségét, a másik pedig ugyanaz volt, mint az elfogadott, de zöldfelület helyett zöldterülettel. A zöldterületes verzió kisebb beépíthetőséget jelenthetett volna, de a zöldterület fogalom nem szerepel az építési szabályokban, így érthető is, miért nem fogadta el ezt a verziót a Fővárosi Választási Bizottság.

A 70 százalékos zöldfelületi arány egyébként a közpark státuszú területeknél előírt arány, a Városliget közpark státuszát megszüntették, hogy az ennél kisebb zöldfelületi arány se legyen jogellenes.

A két ugyanolyan kérdés közül tehát a Bizottság a kevésbé szigorút fogadta el, de Moldován szerint ez a kérdés is alapjaiban megváltoztathatja a Liget projekt sorsát, és lesznek olyan épületek, amik megépítését ez a népszavazási kezdeményezés is meg tudja majd akadályozni. Az arányok alapján az mindenképp látszik, hogy ha erről a kérdésről szavaz majd a főváros, és nyernek az igenek, akkor a Városligetben nem fogják tudni megépíteni az összes épületet, ami a mostani tervkben szerepel. (Index)

UPDATE 17.10

A Városliget Zrt. a poszt megjelenése után küldött reakciójában azt írta, hogy

„A Városliget évtizedek óta elhanyagolt növényállománya teljes rehabilitációra szorul, a park zöldfelületi aránya jelenleg mintegy 60 százalék és naponta több mint tízezer, a Ligeten áthaladó autó jelent óriási környezetterhelést. A parkot átfogóan megújító Liget Budapest Projektnek köszönhetően ez a zöldfelület aránya 65 százalékra növekszik, rehabilitálják a növényzetet és radikálisian csökken majd az autóforgalom a Ligetben.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.