Egyre nő a Nápoly mellett meglapuló szupervulkán energiája

TUDOMÁNY
2017 május 15., 10:13
comments 97
photo_camera A Pozzuoli-öböl valójában egy szupervulkán, a Campi Flegrei kalderája. Fotó: NASA - Public Domain

Műholdról nézve tengeröbölnek néz ki, valójában egy gigantikus vulkán kalderája lapul meg Nápoly közelében, a Pozzuoli-öbölben. A Campi Flegrei szupervulkán utoljára 1538-ban tört ki, de brit és olasz tudósok frissen publikált kutatásai szerint a felszín alatt egyre csak gyűlik az energiája, így a kitörés veszélye.

Ez pedig akár katasztrofális lehet. A vulkán szárazföldi részein 360 ezren élnek, és az elővárosaival, vonzáskörzetével együtt hárommillió lakosú Nápoly is csak 35 kilométernyire van.

"A Campi Flegrei környékén a föld repedéseit és mozgását vizsgálva arra jutottunk, hogy közelít a kritikus állapothoz, ahol minden további nyugalmatlanság növeli a kitörés esélyét" - mondta Christopher Kilburn, a Universiti College London veszélyközpontjának igazgatója, aki a nápolyi Vesuvius Obszervatórium geológusaival közösen vizsgálta a szupervulkánt.

Márpedig egy kitörés itt elég komoly következményekkel jár. A Campi Flegrei ún. "nagy kaldera" típusú vulkán, aminek a kalderája száz négyzetkilométernél is nagyobb területű. 39000 évvel ezelőtti kitörése klímaváltozást okozott, a kutatók szerint az elmúlt 200 ezer év leghevesebb kitörése volt Európában. (Via The Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.