Lemondta a fő fellépő a vizes vb megnyitóját, de van ennél nagyobb gond is "minden idők legnagyobb, leglátványosabb rendezvénye" előtt

sport
2017 július 07., 04:01
comments 768

Márciusban még az is felmerült, hogy a Rolling Stones pengeti a húrokat a vizes vb július 14-i megnyitóján, viszont megtudtuk, hogy a csereként elhívott Emeli Sandé sem jön el végül, mert egészségügyi problémákkal küzd. Corki koncertjét és állítólag egész turnéját lemondta. A FINA kérdésünkre megerősítette, hogy Sandé nem lesz, a további fellépőkről később ígértek tájékoztatást. 

A Lánchíd pesti hídfőjéhez tervezett mega-rendezvény a Sportarénába szánt záróbulival és a füredi megnyitóval együtt úgy 4,3 milliárd forintjába kerül majd a magyar államnak. A szervezők a 120 perces pesti megnyitóval kapcsolatban a HVG-nek 3,4 milliárd forintos összegről nyilatkoztak, ami a terület kialakítása, a multimédiás-, videós- és pirotechnikai megoldások mellett fedezi az 1 milliárdos művészeti költséget is. 

"A Világbajnokság nyitó rendezvénye minden idők legnagyobb, leglátványosabb rendezvénye lesz" 

- írta a 444-nek küldött válaszlevelében magabiztosan a FINA szervezőcége, de nem mindenki ennyire optimista. 

A stábból többen azt mondták, nagy fejetlenség és kommunikációs zavarok jellemzik a szervezést. Az alapvető problémát az okozza, hogy nincs megfelelő koordináció a megbízott szereplők között.

Hivatalosan a BP2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. a felelős a rendezvényért. A szervezőbizottságot Seszták Miklós fejlesztési miniszter kormánybiztosi minőségben vezeti, de tagja még négy miniszter (Szijjártó Péter, Varga Mihály, Balog Zoltán, Pintér Sándor), Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelő kormánybiztos, Tarlós István főpolgármester és a BP2017 ügyvezetője, Szántó Éva is. 

Román Sándor, a budapesti FINA vizes világbajnokság nyitórendezvényének koreográfusa,  Káel Csaba, a nyitó- és záróesemények fõrendezõje, és Szántó Éva, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója a megnyitó sajtótájékoztatóján június 28-án
photo_camera Román Sándor, a budapesti FINA vizes világbajnokság nyitórendezvényének koreográfusa, Káel Csaba, a nyitó- és záróesemények fõrendezõje, és Szántó Éva, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója a megnyitó sajtótájékoztatóján június 28-án Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A grandiózus show koordinációja elvileg Szántóra, a Magyar Úszó Szövetség egykori főtitkárára hárul, aki azóta került előtérbe, hogy főnökét, Gyárfás Tamást leléptették. Őt a szakmában Gyárfás bizalmi embereként emlegetik, optimizmusa megkérdőjelezhetetlen: 6 milliárd tévénézőt vár képernyők elé a vb alatt, de hogy alkalmas-e összefogni egy ekkora projektet, afelől vannak kétségek.  

A BP2017 meghívásos közbeszerzési pályázaton választotta ki a lebonyolítókat. A művészeti megvalósítás a Káel Csaba vezette MÜPA kezébe került, míg a technikai megvalósításra kiírt tendert az ECA2 francia cég nyerte meg.  Káel és Szántó múlt héti sajtótájékoztatóján oltári showt ígért: négy darab 1600 tonnás uszályon, egy háromezer négyzetméteres színpadon zajlik majd a vízi parádé, 40 drón köröz majd a fellépők felett. A francia cég elvileg tapasztalt hasonló vízi produkciókban, többek közt ők szervezték az 1998-as foci VB, a 2008 pekingi olimpia vagy a 2010-es sanghaji expó megnyitóját.

"21 órától négy tematikus részben elevenedik meg a víznek az élettel, a kultúrával, a sporttal és a jövővel való kapcsolata, miközben 510 világhírű hazai művész, köztük Eötvös Péter zeneművész, Herczku Ágnes csodálatos hangja és Bogányi Gergely zongorajátéka kápráztatja el a közönséget" - írja az esemény honlapja, a pontos menetrendet viszont egyelőre titkolják, és az sem nyilvános, melyik kormánytagok lesznek jelen és mondanak beszédet a műsor előtt.

Építkezés a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének helyszínén, a Jane Haining rakparton 2017. június 28-án
photo_camera Építkezés a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének helyszínén, a Jane Haining rakparton 2017. június 28-án Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A franciák elég borsos áron, nagyjából 1,8 milliárd forintra fogadták el a vízi-show-ra vonatkozó ajánlatot, de kezdettől fennakadást okozott, hogy az ajánlat nem részletezte, milyen tényleges szervezési és technikai költségeket tartalmaz az ár a művészeti és kellék jellegű költségeken túl, emiatt az ECA2 újabb és újabb követelésekkel állt elő a MÜPA rovására. Előbbi elsősorban az olcsó megvalósításban, utóbbi a minél igényesebb kivitelezésben érdekelt. 

A BP2017 bevonta a buliba a nagyobb fideszes rendezvények szervezéséért felelő állami Hungarofestet, hogy legyen jelen némi helyismeret és rutin is, velük kapcsolatban viszont anyagi viták merültek fel. (Ez az a rendezvényszervező cég, amit az Orbán-hívők felállításban jeleskedő Varga Szilvia vezet.) Olyan feladatok jutottak a Hungarofestnek, mint a szükséges területfoglalások, lezárások elintézése vagy a biztosítással megbízott Valton Security jelenlétének elrendezése.  Állítólag több tízmillió forintos "félreértések" merültek fel a felek közt, aminek a végeredménye az volt, hogy a szervezésért felelős MÜPA-nak mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia.

 "Egy normális előkészítéssel, világos befolyási körökkel egy ilyen projekt egy háromnegyed-fél év alatt előkészíthető lett volna, de most csak rohanás és egymásra mutogatás van" - mondta az utolsó hetek kapkodásáról egy belsős hang. 

Építkezés a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének helyszínén, a Jane Haining rakparton 2017. június 28-án
photo_camera Építkezés a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének helyszínén, a Jane Haining rakparton 2017. június 28-án Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Művészeti vonalon mindeközben mindenki nagyon optimista. A produkciót ismerők szerint a közel 1000 művész nagy alázattal és összetartóan dolgozik, látványos előadásra készülnek. 

Kérdés viszont, vajon mennyire lesz élvezhető a show a nagyközönség számára is. Ahogy a HVG arról már írt, élőben feltehetően csak a néhány száz VIP-vendég élvezheti majd teljes pompájában, azaz premier plánban a műsort. A rendezvény honlapja szerint a budai és pesti rakparton túl az e célból lezárt Lánchídról és Erzsébet hídról lehet majd követni az eseményeket, de a lapnak szervezők is elismerték, hogy "más-más szögből más élményt nyújt az előadás". (Hét ledes óriáskivetítőt helyeznek el városszerte, ahol lehet majd nézni a showt.) 

A közvetítés dramaturgiai és technikai előkészítése késve indult, sokáig vita volt a közvetítési pontok és kameraállások kérdésében, és van aki szerint félő, hogy a tévé nem fogja tudni elég jól átadni a látványt. Késve vált ismertté az is, hogy csak az MTVA stábja közvetíthet a helyszínről sporteseményeket, amiből csütörtökre elég nagy majré lett. A külföldi médiumok sem tolonganakígy pedig nehéz lesz megütni a 6 milliárdos nézőszámot. A megnyitó végén azért lesz egy tűzijáték, hogy mindenki élő élménnyel távozhasson. 

A három éve visszaállamosított Antenna Hungária is benne van a projektben, de csak azért, mert kormányzati nyomásra rengeteg ledfalat vásároltak nagyrendezvények kivetítés-technikai támogatására, ezekre pedig most nagy szükség van. Technikai oldalról viszont problémát okozhat, hogy többek szerint a műsorterjesztő cégnél még nem adott minden logisztikai és műszaki feltétel a biztos üzemeltetéséhez.

A rendezvény kommunikációja sem alakul tökéletesen. Ezt a Kuna Tibor féle Trinity csinálja, egyelőre nem ismert összegért cserébe, és papíron egyik szervezet sem nyilatkozhat az ügynökség bevonása nélkül. Emiatt a MÜPA-tól és a több szereplőtől minden kérdésünket a BP2017-hez irányították. A nagy titkolózásban még Demcsák Zsuzsa szóvivőt is elfelejtették tájékoztatni arról, hogy a sporthelyszíneken magyarként csak köztévé-kamerák működhetnek majd.   

A megnyitó jövő pénteken, este 21 órától kezdődik, nagyon izgalmas lesz. A világbajnokságra már megkezdték a jegyek árusítását, a szervezők 350.000 (!) látogatót várnak.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.